Foto's Levi Vanden Brande

Politie Aalst wordt wakker met stickers Ros Beiaardommegang op combi's: stunt van Dendermondse pijnders

Een aantal pijnders van de Ros Beiaardommegang in Dendermonde (dat zijn de mensen die het grote paard dragen), hebben afgelopen nacht de Aalsterse politie geplaagd: ze kleefden stickers van de ommegang op de politiecombi's. Het is een ludieke actie die kadert in de vriendelijke vete tussen Aalst en Dendermonde: twee steden elk met hun paard.

De mannen die het paard Ros Beiaard dragen tijdens de ommegang, ofwel de pijnders, hebben afgelopen nacht een ludieke promotie-actie gevoerd. In de eeuwenoude strijd tussen Aalst en Dendermonde zijn in het verleden nog al dergelijke stunts gedaan. Zo heeft de stad Dendermonde ook haar politiereglement in dat opzicht aangepast. Deze keer kleefden de pijnders stickers van de ommegang op politiecombi's van de Aalsterse politie. 

Pijnder en ook politie-agent uit Dendermonde, Levi Vanden Brande, deed voor het eerst zelf mee met een stunt: "Maar als ik mij goed herinner, is er een paar jaar geleden een volledige vrachtwagen met ajuinen op de grote markt van Aalst uitgegoten."

Goed voorbereid

De mannen hadden zich goed voorbereid. "Het moest snel gaan, dus we hadden op voorhand duidelijke afspraken gemaakt. De ramen moesten bijvoorbeeld vlug afgekuist worden om de stickers goed te kunnen kleven", vertelt Vanden Brande. 

Het moest snel gaan, dus we hadden duidelijke afspraken met elkaar gemaakt

Pijnder Levi Vanden Brande

Om zeker niks te beschadigen tijdens de escapade, hadden de pijnders ervoor gezorgd dat ze een sleutel van de poort hadden. "De vete is een jarenlange traditie, maar alles wordt met respect voor elkaar gedaan. Dat is heel belangrijk", benadrukt hij.

Foto's Levi Vanden Brande

Reacties

Na de stunt was het afwachten of de Aalsterse politie de pijnders zou betrappen, maar dat is niet gebeurd. De reacties vanuit Aalst beginnen wel binnen te komen, zegt Vanden Brande. "Via WhatsApp heb ik al wat berichtjes van daar gekregen. Dat is wel leuk." Of de stickers nog op de politiewagens hangen, weet hij niet zeker. Maar ondertussen heeft onze redactie ontdekt dat de politie van Aalst al een ander plekje vond voor de stickers:

Facebook Politie Aalst

Vanden Brande denkt niet dat de pijnders een boete zullen krijgen. Hij verwacht dat er in de toekomst nog acties in beide richtingen zullen gebeuren.

De Ros Beiaardommegang in Dendermonde vindt plaats op zondag 29 mei.

Meest gelezen