Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Dodental luchtaanval theater Marioepol mogelijk dubbel zo hoog als eerst geschat: 600 doden volgens AP-onderzoek

Bij de Russische luchtaanval op het theater van Marioepol zouden tot 600 mensen om het leven zijn gekomen. Dat stelt het Amerikaanse persagentschap AP, dat een onderzoek heeft uitgevoerd op basis van getuigenverslagen en beelden. Schattingen van het stadsbestuur van Marioepol kwamen eerder uit op zo'n 300 dodelijke slachtoffers. 

Op 16 maart werd het theater van de havenstad Marioepol in het zuidoosten van Oekraïne getroffen door een Russische luchtaanval. In het theater hielden burgers zich schuil voor het oorlogsgeweld. Het gebouw deed ook dienst als veldkeuken en verdeelpunt voor voedsel en water.

Hoeveel slachtoffers er bij de aanval op het theater zijn gevallen, is onduideljk. Het Amerikaanse persagentschap Reuters stelt op basis van eigen onderzoek dat het er bijna 600 moeten zijn geweest.

AP sprak met getuigen

AP sprak met 23 betrokkenen: overlevenden van het bombardement, reddingswerkers en mensen die het theatergebouw goed kenden. 

Een van de overlevenden met wie AP sprak is Oksana Siomina. Zij schuilde in de kelder van het gebouw toen ze werd verrast door een enorme knal. "We renden naar een andere kamer en hoorden een nieuwe knal. De explosie was verschrikkelijk. Alles was gehuld in rook, we konden elkaar niet zien. Mijn man is naar boven gegaan om te zien wat er gebeurd was. Hij was hysterisch, hij zei dat er overal lichamen lagen."

Bekijk meer getuigenissen en beelden in deze video:

Videospeler inladen...

Op basis van de getuigenissen en van plattegronden van het gebouw, foto's en beeldmateriaal maakten de onderzoekers schattingen van hoeveel mensen er in het theater aanwezig waren op het moment van de aanval. 

Uit hun berekeningen blijkt dat het er zo'n 1.000 moeten zijn geweest, een getal dat in de lijn ligt met wat de meeste getuigen naar voren brengen. Die mensen waren volgens de getuigen allemaal burgers, en waren er geen Oekraïense militairen aanwezig. 

Zo'n 600 mensen zouden de aanval niet hebben overleefd, volgens het onderzoek van AP. Dat getal ligt veel hoger dan het dodental dat het stadsbestuur van Marioepol in de dagen na de aanval naar voren bracht. Het stadsbestuur had het over mogelijk 300 doden. 

Luchtfoto's van het Amerikaanse satellietbedrijf Maxar Technologies tonen het theater voor en na de luchtaanval.

Meest gelezen