Onder andere deze Molen van Breiveld in Zottegem wordt niet langer beschermd
Ever Vandeweghe

Drie molens in Oost-Vlaanderen verliezen statuut van Beschermd Erfgoed

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) heft de bescherming van 55 monumenten op, omdat ze te verwaarloosd of beschadigd zijn. 3 van die monumenten liggen in Oost-Vlaanderen. Bij een beschermd monument is de eigenaar verplicht het goed te onderhouden. Verbouwen mag, maar de historische elementen moeten behouden worden. 

Drie historische molens uit onze provincie verliezen hun status als beschermd monument. Het gaat om de Doornzelemolen in Evergem, de molenaarswoning van de molen Ter Rijst in Herzele en de Molen van Breiveld in Zottegem. 

"Alleen de muren staan nog recht, en zelfs die zijn aan het invallen.", zegt minister van Erfgoed, Matthias Diependaele (N-VA), die ook in Zottegem woont en de Molen van Breiveld dus goed kent.  "Aan de volgende generaties willen we enkel goede voorbeelden van onroerend erfgoed doorgeven. De muren blijven beschermen heeft geen zin", voegt hij toe. 

Stormschade

De Molen van Breiveld is een stenen koren- en oliemolen uit de 18de eeuw. Tijdens een storm in 1930 werd het wiekenkruis afgerukt. Daarna bleef de molen toch open en deed ze dienst als jeugdherberg. In 1950 werd ook de kap afgebroken. Sindsdien rest enkel een romp. Die was sinds 1979 samen met het uitzicht beschermd. Maar dat is binnenkort dus voorbij. 

Meest gelezen