Expo toont hoe Hasseltse stadskrant 10 jaar lang tegen stadsbestuur opbokste

In het Stadsmus in Hasselt opent zaterdag een tentoonstelling over "De Nieuwsgierige Hasselaar". Dat is een krant waarmee een groep vrijwilligers bijna 50 jaar geleden actie voerde tegen het toenmalige stadsbestuur.

De beweging ontstond bijna 50 jaar geleden toen de volkswijk 'De Beek' in Hasselt werd gesloopt om plaats te maken voor het TT-Center, twee hoge torens die de skyline van de stad definitief veranderden en voortaan zouden domineren. Er ontstond heel wat protest en binnen die beweging startten vrijwilligers met een rebels maandblad, "De Nieuwsgierige Hasselaar".

Onder meer de kranten die destijds zijn gepubliceerd, zijn te zien op de tentoonstelling. "De 72 kranten hangen letterlijk aan een groene wasdraad en je kunt het interpreteren als de vuile was buiten hangen omdat we heel kritisch stonden tegenover het toenmalige beleid van de stad. Met een groep van fotografen, kunstenaars en journalisten zijn we daar tegen ingegaan, allemaal vrijwilligers", legt André Bertels uit.

Vrijwilligers leggen uit wat "De Nieuwsgierige Hasselaar" voor Hasselt heeft betekend.

Nog steeds actueel

Veel van de items van toen zijn nu nog altijd actueel. "Dat hebben we ook moeten vaststellen toen we drie jaar geleden aan dit project begonnen en in het archief aan het grasduinen waren. Bijvoorbeeld de A24, de huidige Noord-Zuidverbinding... Dat is misschien zelfs een pijnlijke vaststelling dat zulke items nog steeds aan de orde zijn."

Huub Berger: "Mensen stellen nu ook nog altijd vragen bij de politiek, bijvoorbeeld wat ze doen met ons erfgoed. Mijn vader is geboren op de beek, in de Capucienenstraat, daar is niks meer van overgebleven. Daar hebben ze twee torens geplaatst, terwijl ze daar een mooi wijkje hadden kunnen van maken, zoals in Maastricht."

Stokerij gered

Of ze ook het verschil hebben kunnen maken? "Jazeker, één van de grote resultaten is dat we er in geslaagd zijn om de stokerij Theunissen te bewaren en daar is nu het Jenevermuseum in ondergebracht. Maar het ging niet alleen om erfgoed, er was ook een sociaal aspect. Op een bepaald moment heeft de stad beslist om de woonwagenbewoners naar de Gelatinefabriek over te brengen, dat beeld had iets van de Verenigde Staten uit de jaren 30. Daar hebben we tegen gereageerd", zegt André Bertels.

Onze hoop met deze tentoonstelling, is dat ze misschien de aanzet kan zijn voor jongeren om de "strijd" verder te zetten

vrijwilliger Huub Berger

Vanuit de Nieuwsgierige Hasselaar is ook de Wakkere Hasselaar gegroeid, een aantal mensen is daarmee in de politiek gestapt. Vanuit het niets behaalde de partij bijna 3.000 stemmen. Daarom zijn er ook twee muren in de tentoonstelling geschilderd: een groene en een rode. "Dat heeft twee betekenissen. Groen en rood zijn de enige kleuren die ooit in de krant werden gebruikt, om budgettaire redenen. Toen we in de politiek zijn gestapt is groen gebruikt als symbool voor het ecologische en rood als symbool voor alles wat links was", verduidelijk Bertels.

Onze hoop met deze tentoonstelling, is dat ze misschien de aanzet kan zijn voor jongeren om de "strijd" verder te zetten, zo besluit Huub Berger.

De tentoonstelling 'De Nieuwsgierige Hasselaar. Het verhaal van een stadsbeweging 1976 – 1985' loopt van 7 mei tot 19 juni in Het Stadsmus in Hasselt.

Meest gelezen