Gent zoekt tientallen miljoenen om hoge energie- en loonkosten te dekken: "Raken niet aan onderwijs, kinderopvang en woonzorgcentra"  

De stad Gent moet op zoek naar tientallen miljoenen euro's om de indexering van de lonen en de hogere energieprijzen de baas te kunnen. "Ook de impact van de inflatie is de voorbije 40 jaren nooit zo groot geweest. We staan voor een enorm moeilijke oefening en zoeken tientallen miljoenen euro's. Alle pistes liggen op tafel, maar aan het onderwijs, de kinderopvang en de woonzorgcentra raken we niet", zegt schepen Rudy Coddens (Vooruit). 

De stad Gent houdt elk jaar een budgetbespreking om financieel bij te sturen indien nodig. Normaal gezien zou dat deze keer in juni gebeuren, maar de onverwachte extra kosten dwingen de stad om meer tijd te nemen om de oefening te maken en een extra gemeenteraad in te lassen na de zomer. De stad maakt niet alleen extra kosten door de hogere energieprijzen, ook andere kosten swingen de pan uit door de hoge inflatie. 

De impact van de inflatie is de voorbije 40 jaar nooit zo groot geweest

kabinet schepen van Financiën Rudy Coddens (Vooruit)

Vooral de automatische indexering van de lonen van het stadspersoneel zijn een zware dobber. "De komende jaren moeten we daarom rekenen op al zeker meer dan 80 miljoen euro extra kosten", verklaart schepen Coddens. Daar komt ook nog eens bij dat de rente oploopt en de kosten verder opdrijft. Al dat geld vinden is een moeilijke oefening, ook op politiek vlak.

Deadline is eind juni

De onderhandelingen tussen de verschillende meerderheidspartijen (Groen, Open VLD, Vooruit en CD&V) lopen maar er zullen keuzes gemaakt moeten worden die hier en daar pijn zullen doen. "Ik wil niet vooruitlopen op de pistes die op tafel liggen maar het is wel zo dat de rekening op het einde moet kloppen. Dat is bij een stadsbestuur niet anders dan in een huishouden," besluit Coddens. Hij hoopt eind juni, voor het zomerreces, een akkoord te hebben. "Dat kunnen we dan voorstellen op de extra gemeenteraad bij de start van het nieuwe schooljaar."

Vakbond gaat in dialoog

De vakbonden zijn intussen uitgenodigd voor overleg. Details van besparingsplannen zijn er nog niet, ongerustheid hier en daar wel. Dat de zorgsector gevrijwaard wordt, lijkt de bonden logisch, omdat daar al personeelstekorten zijn. Het is af te wachten of er ook andere jobs op de helling staan. Gent is een grote werkgever. Er werken bijna 7.000 mensen. 

Meest gelezen