foto Yves De Bruyckere

Gents Milieufront telt recordaantal fietsers in ochtendspits: "Enorme stijging aantal bakfietsen"

Het Gentse Milieufront telde deze ochtend 13.198 fietsers die de ring rond Gent over zijn gestoken om de binnenstad in te rijden. Dat aantal is het hoogst van de voorbije 8 metingen. "De cijfers zijn extra opvallend omdat heel wat mensen nog altijd van thuis werken." Het GMF zag ook opvallend meer mensen met een bakfiets. "Het aantal stijgt met 30 procent."

Al 8 jaar telt het Gentse Milieufront (GMF) op een 30-tal locaties op een donderdag in mei het aantal fietsers dat de ring rond Gent oversteekt om de binnenstad in te rijden. Dat gebeurt ook telkens tussen 7 en 9 uur.  Deze ochtend werd het record uit 2019 (13.036) gebroken. Er passeerden 13.198 fietsers voorbij de telpunten. "Dat het aantal zo hoog is, is wel opvallend. Want heel wat mensen hebben het thuiswerk ontdekt. Zij zitten niet langer in de statistieken van de ochtendspits. We kunnen dus vermoeden dat er gewoon meer wordt gefietst, ook door anderen", zegt Steven Geirnaert van het GMF.  

Herstel na corona

Vorig jaar telde het GMF nog fors minder fietsers. "Dat was helemaal aan corona te wijten. We zaten toen nog in een soort halve lockdown, er was veel minder verkeer." In 2020 hield het GMF zelfs geen telling door de pandemie. "Maar we zitten wel op het peil van 2019 en gaan daar zelfs over." Volgens de organisatie is de stijging te wijten aan de investeringen van de stad in betere fietsinfrastructuur. Het GMF vermoedt dat er op termijn nog meer fietsers zullen bijkomen. "Op dit moment worden nog een aantal fietsbruggen en andere werken uitgevoerd die een impact zullen hebben."

Het aantal bakfietsen blijft enorm stijgen, het waren er deze ochtend meer dan 400
Steven Geirnaert, Gents Milieufront

De tellers maken een onderscheid tussen gewone fietsen en bakfietsen. "We zien dat het laatste segment de laatste jaren enorm blijft groeien. Het waren er deze ochtend 443. Vorig jaar telden we er nog maar 337. Het gaat om een stijging van 30 procent."

Betrouwbare cijfers?

Het GMF geeft toe dat de telling een momentopname is. "We kiezen wel elk jaar de eerste of de tweede donderdag in mei. Maar het klopt dat onder meer weersomstandigheden uiteraard een rol spelen. De telpunten liggen op drukke assen waar veel en in- en uitkomend verkeer is. In deze cijfers tellen we enkel de mensen die de ringweg ook echt oversteken." Doordat het GMF de telling al 8 keer uitvoerde, is er wel sprake van een duidelijk tendens. "Sinds 2014 zien we een constante stijging. De allereerste keer telden we ruim 9.000 fietsers."  

foto Yves De Bruyckere

Meest gelezen