De Gentse advocatenploeg op het laatste EK in Ierland
Lawyers Football Team

Gentse advocaten vertegenwoordigen België op WK advocatenvoetbal in Marokko

Advocaten van de Balie in Gent vertrekken morgen naar Marrakesh, Marokko. Ze zullen ons land vertegenwoordigen op het wereldkampioenschap advocatenvoetbal. Eerder stonden ze al op verschillende EK's, maar een WK is een primeur voor de mannen. Maar ze kijken er met vertrouwen naar uit: "We zijn op elkaar ingespeeld." 

De bekende strafpleiter Thomas Gillis ruilt zijn toga in voor een voetbaltruitje. Hij is kapitein van de Gentse advocatenploeg, die morgen richting Marrakesh trekt. Daar vindt van 7 tot en met 14 mei het wereldkampioenschap advocatenvoetbal plaats. En ook al nemen ze voor het eerst deel aan het WK, bestaat de voetbalploeg van de Gentse advocaten al erg lang. "Al bijna 75 jaar. Veel bekende advocaten, maar ook magistraten hebben voor FC Balie gespeeld zoals het vroeger heette. Voor de Europese wedstrijden gebruiken we vandaag de naam: 'Lawyers Football Team'", legt Gillis uit:

En het team van de Gentse balie doet het erg goed. Drie jaar geleden nam het deel aan het Europees Kampioenschap in Ierland en werd het eerste! "Daar hebben we toch een zekere fierheid over. Het is leuk om als advocaat eens in het nieuws te komen dat niets met een moeilijke zaak te maken heeft. Het is eens iets anders."

Het is niet evident voor onze agenda. Maar als we terugkijken op het tornooi, zal dat het zeker waard zijn

Strafpleiter Thomas Gillis

Nog belangrijker dan het sportieve aspect, is het sociale, gaat Gillis verder. "Het is echt een moment waar verschillende collega's samenkomen en er een zekere collegialiteit ontstaat. Dat vind ik toch belangrijk. Want het is in ons beroep eerder uitzonderlijk en moeilijk."

Wie is de tegenstander?

Tegen welke andere advocaten de Gentenaars moeten spelen, is nog niet bekend. "De loting moet inderdaad nog gebeuren. Maar het is een WK dus dat betekent dat we tegen ploegen kunnen spelen vanuit alle windrichtingen. Dat kan Mexico zijn, een Chinese ploeg maar evengoed Italië. Schrik van die concurrentie hebben we niet. Zoals het een echte sportman betaamt, kijken we alleen naar onszelf. En we vormen al enkele jaren een ploeg waardoor we echt op elkaar zijn ingespeeld." 

De rechtbank van Gent gaat gelukkig niet dicht. "Al was het regelen van de agenda niet evident om deze trip te organiseren. Maar als we terugkijken op het tornooi, zal dat het zeker waard zijn", besluit de advocaat, die vanaf morgen voor een weekje kapitein Thomas Gillis zal zijn. 

Nu zaterdag start het wereldkampioenschap in Marrakesh, Marokko. 

Meest gelezen