STRAAL

Achtergelaten plezierboten krijgen in Gent tweede leven als "deelboot"

Achtergelaten plezierboten een nieuw leven geven. Dat is wat STRAAL doet, een project van drie Gentse twintigers. Eens opgeknapt, kan iedereen ze huren. De eerste twee "weesboten" zijn intussen uit het water gehaald en naar het atelier van STRAAL gebracht. 

Samen met twee kompanen kwam Gentenaar Thijs Van Wingen op het idee om weesboten, plezierboten die zijn achtergelaten, een nieuw leven te geven. "Zowel in binnen- als buitenland ligt er enorm veel polyester op het water. Dat is een heel sterk materiaal dat niet zomaar vergaat. Daarom willen we die verwaarloosde boten een tweede leven geven", vertelt Thijs. 

Voor de boot kan zinken gaan ze op zoek naar de eigenaar van de boot: "We leggen dan uit dat het belangrijk is dat zo'n boot een tweede leven krijgt, terwijl het nu vooral een drijvende kost is voor hen. Bedoeling is om ze dan helemaal op te knappen en in te zetten in een deelvloot. Zo heeft de eigenaar er nog toegang toe, met een soort van peterschap. Maar uiteraard kunnen ook andere mensen de boot gebruiken, zodat er zoveel mogelijk mee gevaren wordt", gaat Thijs verder. 

We organiseren "open werkplaatsen" waar we willen tonen hoe we de boten renoveren, om mensen aan te zetten hetzelfde te doen

Thijs Van Wingen, STRAAL

De eerste 2 boten zijn intussen uit het water gehaald. Die zullen nu helemaal opgeknapt worden en ingezet worden in de deelvloot. "Wie dan een boot wil huren, kan een abonnement nemen. Al zullen de eerste boten vooral een test zijn. Die ervaring willen we dan ook doorgeven tijdens een open werkplaats. Iedereen kan dan komen kijken hoe we de boten renoveren,  op die manier willen we mensen aanzetten om hetzelfde te doen." 

Zijn de eerste twee boten een succes, dan willen de vzw STRAAL verderzetten: "Dit is een proefproject, maar het zou fijn zijn om door te groeien tot een kenniscentrum en community van bootrenovatie."  

Meest gelezen