Radio 2

Gevluchte Oekraïense Oksana is topverkoopster van stickers Rode Kruis in Diest: "Bijna 1000 stickers verkocht"

Oksana ontvluchtte onlangs samen met haar gezin de Oekraïense Donbas regio waar fel gevochten wordt tussen Oekraïense en Russische soldaten. Slechts enkele dagen in ons land, besloot ze zich in te zetten voor de stickerverkoop van het Rode Kruis in Diest. En dat met resultaat, want Oksana verkocht tot nu toe al zo'n 1000 stickers. 

Zo'n drie weken geleden trok Oksana, samen met haar man en zoon, in bij huisarts Carl Steylaerts in Diest. Naast huisarts is Carl ook voorzitter van het Rode Kruis in zijn stad. Toen de stickeractie van de organisatie opnieuw begon, twijfelde hij geen seconde om de hulp van zijn nieuwe huisgenoten in te roepen. Man en zoon zagen het niet zitten, Oksana smeet zich vol overgave op het goede doel en werd topverkoopster in de regio. 

Elke dag wordt mijn stad in Oekraïne gebombardeerd, gisteren werden er nog 140 lijken van de straat gehaald 

Oksana, gevlucht uit Oekraïne

De stickerverkoop doet Oksana het leed in haar thuisstad heel even vergeten. Bij contact met haar familie, die is achtergebleven in Oekraïne, hoort ze enkel verhalen van bombardementen en overleden inwoners. "Gisteren hebben ze 140 lijken van de straat moeten halen", vertel Oksana. "Mijn mama is daar samen met mijn kat achtergebleven. Mijn broer is intussen onderweg met zijn familie richting Diest." 

Meest gelezen