Hulpkonvooi vertrekt vanuit Pelt naar Oekraïne: 300 brandweerpakken, kogelvrije vesten en brandweer- en ziekenwagens

Vanuit de brandweerkazerne in Pelt vertrekt een groot konvooi naar de Pools-Oekraïense grens, met materiaal dat bestemd is voor brandweermannen en -vrouwen in Oekraïne. Hulpverleningszones vanuit heel Vlaanderen doneerden tweedehands materiaal, maar ook gloednieuwe spullen.

Om 9 uur vertrekt een lange rij aan logistieke wagens, brandweerwagens en ook ambulances, volgeladen met spullen. "Met Netwerk Brandweer, een samenwerkingsverband van de 20 Vlaamse hulpverleningszones, hebben we een oproep gedaan en heel wat spullen kunnen verzamelen", legt brandweerman Niels Bouwens uit. "Zo hebben we nu 300 brandweerpakken en ook heel wat helmen, laarzen... Eigenlijk al het materiaal dat onze Oekraïense collega's nodig hebben om branden te bestrijden."

"Oekraïne heeft een officiële vraag gesteld waarin enkele noden zijn opgelijst. Onder meer ambulances, brandweerwagens en kogelvrije vesten. Dus ook die vesten nemen we mee, en de wagens laten we achter bij onze Oekraïense collega's", vertelt Bouwens. "Het materiaal dat we sturen komt uit heel Vlaanderen en is ook netjes gecontroleerd. Sommige spullen zijn tweedehands, maar nog in orde en andere dingen zijn dan weer volledig nieuw maar ongebruikt, bijvoorbeeld door de aankoop van nieuwere types", klinkt het.

Bouwens, en heel wat andere collega's, zijn bezorgd om wat er in Oekraïne op dit moment gebeurt. "Helaas zijn er in Oekraïne al meer dan 100 kazernes platgebombardeerd en heel wat collega's overleden. Ze worden beschoten terwijl ze mensen proberen te helpen, en doen dat vaak onbeschermd. Het is verschrikkelijk, en elk brandweerhart bloedt hier van. We hopen dus met deze actie toch een beetje onze bijdrage te leveren."

Het konvooi rijdt met 12 chauffeurs tot aan de Pools-Oekraïense grens, naar een hub waar humanitaire hulpgoederen worden verzameld en van daaruit naar Oekraïne worden gebracht. Het is de bedoeling om over  twee dagen aan te komen. 

Meest gelezen