Houthalen-Helchteren bouwt appartementen en bedrijven in de schaduw van de schachtbokken 

Op het vroegere mijnterrein van Houthalen is vandaag de eerste spadesteek gezet voor het project Bellefleurs. Het wordt een groene woonwijk, met ook sociale woningen en daarnaast energiezuinige bedrijfsgebouwen.

Vier bouwbedrijven hebben met het gemeentebestuur van Houthalen-Helchteren de handen in elkaar geslagen om een deel van het vroegere mijnterrein om te vormen tot een veelzijdige woon- en werksite. De site grenst aan het NAC, het administratief centrum van de gemeente. Het is de bedoeling dat heel het project een kleine ecologische voetafdruk heeft. Zo wordt de groene woonwijk Botanica gebouwd, met een 100-tal moderne woonappartementen die kunnen gekocht of gehuurd worden. Daarnaast zijn 40 sociale appartementen voorzien, alle met een laag E-peil. "Dit was de missing link tussen het NAC en Greenville. Het is belangrijk dat mensen hier betaalbaar kunnen komen wonen, en dat in een duurzame omgeving. Ook de combinatie wonen en werken in een groene omgeving is belangrijk. Het kolenspoor gaan we hier ook leggen", licht burgemeester Alain Yzermans (Vooruit-Groen-Plus) toe.

Bedrijvigheid

Er komt ook bedrijvigheid met de Greenville Campus. Die bestaat uit drie duurzame bedrijfsgebouwen waarin ruimtes aan kleine en middelgrote ondernemingen voor uiteenlopende activiteiten worden aangeboden. In het totaal gaat het om 10.000 m² bedrijfsoppervlakte. 

Schachtbokken

De naam Bellefleurs is niet toevallig gekozen, het is de vertaling van de schachtbokken van de mijn, die vlakbij het project liggen. Ondertussen loopt trouwens een project om die schachtbokken te renoveren, het is de bedoeling om tegen september dit jaar een dossier in te dienen en ze volgend jaar te renoveren.

Meest gelezen