Landbouwers mogen geen water meer pompen uit Vlaams-Brabantse rivieren Mark en Laan

Vanaf 6 mei wordt het niet meer mogelijk om water uit de rivieren de Mark en de Laan te halen. Dat heeft de droogtecommissie van de provincie Vlaams-Brabant beslist. Reden is de aanhoudende droogte.

Het waterpeil in beide rivieren staat te laag volgens de experten uit de commissie. Omdat het ook de komende dagen volgens de weerberichten erg droog blijft, heeft de provincie beslist een captatieverbod uit te vaardigen.

Concreet wordt het voor de gemeentes Bever, Herne en Galmaarden verboden om water uit de Mark (een zijrivier van de Dender) te halen. Voor de Laan gaat het om de gemeentes Huldenberg en Overijse. Vooral landbouwers maken voor hun activiteiten gebruik van het water dat ze uit de rivieren onttrekken.

Code geel

Op het einde van deze maand wordt de maatregel geëvalueerd. Ondertussen blijft code geel van kracht in de volledige provincie. Er is dus nog geen rook- en kampvuurverbod in natuurgebieden en bossen, waar dat in Antwerpen bijvoorbeeld wel al het geval is.

Meest gelezen