Gedelegeerd bestuurder Philippe Vandekerckhove ontvangt de sleutels van waarnemend burgemeester Alexander Vandersmissen en schepenen Patrick Princen en Gabriella De Francesco

Sleutels van nooddorp Mechelen overgedragen aan Rode Kruis Vlaanderen: opening over 12 dagen

In Mechelen heeft het stadsbestuur de sleutels van het nooddorp overgedragen aan het Rode Kruis. Zij zullen het nu verder afwerken, inrichten en uitbaten. Er zal plaats zijn voor 650 Oekraïense vluchtelingen. De eersten worden verwacht op 17 mei. 

Het Mechelse nooddorp werd opgetrokken op de grindparking tegenover de Nekkerhal. Er werden 200 wooncontainers geplaatst, asfaltpaden aangelegd, en groen voorzien. De wooncontainers zijn ingericht voor 4, 6 of 8 personen. Er staan stapelbedden, tafels en stoelen, een ijskast, een waterkoker en wat servies. Ook aan kinderbedden en -stoelen is gedacht. Een keuken hebben ze niet.

"Anders dan in Antwerpen, waar individuele woonunits staan met een keuken en sanitair, is dit een collectieve opvang, te vergelijken met de opvang van asielzoekers die we in België al kennen", zegt Philippe Vandekerckhove, gedelegeerd bestuurder van Rode Kruis Vlaanderen. "Ze hebben dus privacy om te slapen en een eigen zithoek, maar de keuken en het sanitair is gezamenlijk."

Beluister hier het verslag van Radio 2 Antwerpen

Fedasil zal beslissen, wie onderdak krijgt in Mechelen. Het is nog niet duidelijk hoeveel mensen de komende weken verwacht worden. 

"Veel hangt af van de instroom uit Oekraïne en Polen. Mogelijk zullen ook mensen die nu opgevangen worden in een gastgezin op langere termijn andere opvang zoeken. De meerderheid van de meer dan 30.000 vluchtelingen die nu in België zijn, wordt privé opgevangen. De vraag is hoe lang dit kan duren. Het is dus verstandig van de Vlaamse overheid om opvang als deze te voorzien voor het moment dat het te veel wordt voor de steden en gemeenten."

In het Mechelse nooddorp zullen 20 à 30 medewerkers van het Rode Kruis aan de slag gaan, om 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 alles in goede banen te leiden. Daarnaast kan er gerekend worden op tientallen vrijwilligers. Die zijn nu ook al mee de wooncontainers aan het inrichten.

Rode-Kruis-vrijwilligers Gerlinde en Erik steken stapelbedden in elkaar

"Naast de woonunits gaan we ook de ontspanningstent inrichten", zegt Hilde Van Gastel, verantwoordelijk voor de opvang van asielzoekers bij Rode Kruis Vlaanderen. "Daar komen onder andere speelhoeken voor kinderen. Er zal ook Wi-Fi voorzien worden voor de bewoners zodat ze vlot kunnen blijven communiceren met het thuisland. Daarnaast willen we dit domein ook wat aangenamer maken. Zo zijn we ook nog aan het bekijken hoe kinderen makkelijk hun huisje terug kunnen vinden, met wegwijzers, stickers of herkenbare figuren."

Volgende week zal ook een gemeenschappelijke keuken geïnstalleerd worden in het nooddorp, met 20 kookeilanden. "Ze kunnen daar zelf koken, maar we bieden ook maaltijden aan. Dan moeten ze al niet meteen naar de winkel gaan lopen en kunnen ze rustig aanschuiven. Als ze dan toch zelf eens een potje willen koken, als ontspanning misschien, dan kan dat wel."

Intussen worden de nog lege containers gedweild.  In de containers die al proper zijn, worden volop stapelbedden in elkaar gestoken. "Ik denk dat het ons 12e is", zegt Erik Vanschoonbeek uit Wommelgem die voor de eerste keer komt vrijwilligen in Mechelen. "Ondertussen gaat het al wat vlotter. Maar er is nog wel wat werk. Wie zich geroepen voelt, kan zich altijd als burgervrijwilliger opgeven bij het het Rode Kruis", lacht hij. 

Meest gelezen