Instant Streetview

Mutualiteit Bond Moyson wil oorspronkelijke naam "Vooruit" terug op historisch gebouw in Gent

Het opschrift "Bond Moyson" dat al heel lang op het monumentale gebouw "Ons Huis" op de Vrijdagmarkt in het Gentse centrum prijkt, wordt vervangen door de naam van de socialistische coöperatie uit eind 19e eeuw: "Vooruit". Dat gebeurt in het kader van een grondige renovatie van het gebouw.

Het gebouw "Ons Huis" aan de Vrijdagmarkt, met de woorden "Bond Moyson" bovenaan het gebouw, is al jaren een vertrouwd beeld voor de Gentenaar. Maar dat vertrouwde zicht verandert in de toekomst naar "Vooruit" bij geplande verbouwingswerken. Die laatste is de naam van de socialistische coöperatie die het gebouw eind 19e eeuw kreeg.

In ere herstellen

Tom Bosman van Bond Moyson legt uit waarom de naam verdwijnt: "We hebben besloten om bij de komende verbouwingen het historische uitzicht van het gebouw in ere te herstellen. En daar hoort ook de oorspronkelijke benaming 'Vooruit' bij."

We willen het oorspronkelijke historische zicht met de mooie gouden letters herstellen
Tom Bosman van Bond Moyson

Het gebouw heet "Ons Huis" en zijn eigenlijk twee gebouwen naast elkaar die ontworpen en gebouwd zijn door architect Ferdinand Dierkens in de beginjaren van de socialistische coöperatie. Rechts was een volkshuis met vergaderzalen en een bibliotheek. Links was er een magazijn met kledij. De naam "Bond Moyson" prijkt al jaren op het rechtse gebouw.

"Op de oorspronkelijke gevel stonden de letters van de socialistische coöperatie: Vooruit dus. Die had in Gent heel veel gebouwen", legt Bosman uit. Tegen de Eerste Wereldoorlog waren er immers wijkwinkels, apothekers, een kliniek, volkshuizen, fabrieken, een bibliotheek, een drukkerij, een krant, een kledij -en een meubelmagazijn, een feestlokaal en een bank. 

Gouden letters

"De gevel van het gebouw op de Vrijdagmarkt werd met de grote verbouwingen in de jaren 50 door het ziekenfonds aangepast. De letters 'Bond Moyson' werden toen eigenlijk over het woord 'Vooruit' gezet", legt Bosman uit.

"Met de verbouwingen binnenkort willen we het oorspronkelijke historische zicht herstellen, met 'Vooruit' in de mooie gouden letters zoals het toen was." Ook het raam zal terug een boog krijgen, maar met moderne materialen. 

Solidaris

De naam van de mutualiteit verandert sowieso vanaf juli: geen Bond Moyson meer, maar Solidaris. De nieuwe naam zal niét op het gebouw worden aangebracht: "Dat zal te zien zijn met vlaggen bijvoorbeeld." Bosman is niet bang dat mensen een associatie zullen maken de socialistische partij "Vooruit". "Het is de naam van een gebouw, en de naam van de partij is al verschillende keren veranderd de afgelopen decennia."

Het Kunstencentrum Vooruit in de Sint-Pietersnieuwstraat wil, in tegenstelling tot de Bond Moyson, wél af van de naam Vooruit. Dat wil het centrum nadat bekend raakte dat de socialistische partij SP.a terug Vooruit werd. Het centrum vreest net dat de associatie met de politieke partij er wel zou zijn. Een nieuwe naam voor de vzw is nog steeds niet bekend gemaakt.

Meest gelezen