Pfizer zoekt testpersonen voor geneesmiddelen in Jessa Ziekenhuis: "Zonder deelnemers geen nieuwe geneesmiddelen"

De onderzoekseenheid van Pfizer om nieuwe geneesmiddelen te testen op vrijwilligers, bestaat in het Jessa Ziekenhuis in Hasselt 5 jaar. In die tijd werden 42 studies uitgevoerd met 275 deelnemers, maar Pfizer is altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers.

Pfizer heeft al 30 jaar een onderzoekscentrum in Brussel om nieuwe geneesmiddelen te testen, maar in 2017 richtte het pharmaceutisch bedrijf een satellieteenheid op in het Jessa Ziekenhuis van Hasselt. Het wilde zo aan de groeiende vraag naar klinische onderzoeken  beantwoorden. "Het was ook belangrijk om mensen in deze regio de kans te geven om te kunnen deelnemen, zonder dat er een drempel is om tot in Brussel te geraken", zegt Kathleen Commers van Pfizer. Van deze deelnemers komt 90 % uit België, de rest komt uit Nederland, Duitsland en Frankrijk. De meesten zijn tussen 18 en 25 jaar en 41 en 45 jaar.

Alles wat hier getest wordt, is de basis voor de bijsluiter van een geneesmiddel

De onderzoekseenheid richt zich op fase 1 studies, waarbij de veiligheid en de verdraagbaarheid van de nieuwe geneesmiddelen wordt getest. "Er wordt gekeken naar de invloed van het geneesmiddel op het hart, op de nieren, op de bloeddruk. Maar ook of er bijwerkingen zijn in combinatie met andere geneesmiddelen", zegt Dr. Josue Mfopou Kunjom. "Alles wat hier getest wordt, is de basis voor de bijsluiter van een geneesmiddel." 

De studies die in Hasselt worden uitgevoerd gaan vooral om geneesmiddelen voor kankers, cardiovasculaire ziektes, zeldzame ziektes, onstekingsziektes en vaccins. "België heeft niet deelgenomen aan de studies van de covidvaccins, maar wel aan 3 studies van covidgeneesmiddelen." 

Waarom deelnemen?

De motivatie van vrijwilligers om deel te nemen kan heel uiteenlopend zijn. "We zien dat deelnemers instappen omdat een familielid ernstig ziek is en hun steentje willen bijdragen aan toekomstige geneesmiddelen", zegt Kathleen Commers. "Anderen willen de wetenschap vooruit helpen. En voor sommigen is de vergoeding van gemiddeld 200 euro per dag een reden om mee te doen." Een deelname duurt gemiddeld 3 maanden, afhankelijk van het onderzoek. En de termijn tussen de eerste studies en het op de markt brengen van een geneesmiddel kan tot 10 à 12 jaar duren. 

In Europa bekleedt België de tweede positie op het gebied van het aantal klinische studies, na Denemarken. De vraag naar klinische onderzoeken neemt elk jaar toe, waardoor er ook altijd behoefte is aan bijkomende deelnemers. Die moeten gezond zijn, geen chronische ziekte hebben of een ernstige ziekte gehad hebben in het verleden en geen medicijnen nemen.

Wie geïnteresseerd is om deel te nemen aan zo'n klinische studie, kan meer informatie vinden op de website van Pfizer.

Meest gelezen