Premie van 250 euro voor havenarbeiders die veilig werken

Havenarbeiders die hun werk veilig uitvoeren, kunnen een premie krijgen tot 250 euro. Het is een van de initiatieven van de Belgische havens en de vakbonden om de veiligheid in de haven te verhogen en arbeidsongevallen te vermijden. "Een werkgroep zal regelmatig controleren of de regels worden nageleefd, en zo kan het hele team de premie verdienen. Het is geen individuele bonus", vertelt Yann Pauwels van werkgeversorganisatie Cepa bij Radio 2 in Antwerpen.

Alle Belgische havens en de vakbonden komen samen met een actie om de veiligheid in de haven te verhogen. Ze reiken een premie uit tot 250 euro voor werknemers die hun werk volgens de veiligheidsregels uitvoeren. "Het gaat dan bijvoorbeeld over het dragen van de juiste veiligheidskledij", zegt Yann Pauwels van Cepa, de werkgeversorganisatie in de Antwerpse haven. "Een werkgroep zal de komende maanden regelmatig controles uitvoeren in alle havens om te kijken of alle doelstellingen op het gebied van veiligheid gehaald worden."

Het is een collectieve doelstelling, de premie gaat niet naar een afzonderlijke persoon

Yann Pauwels, Cepa

Iedereen op de werkvloer moet in orde zijn om de premie te krijgen, zegt Pauwels. "Het is een collectieve doelstelling. Het is dus niet zo dat wanneer een individu in orde is, alleen deze persoon een premie krijgt. Enkel wanneer 90 procent van de gecontroleerde werknemers in orde is, krijgt iedereen de premie." In 2019 werd er al eens een gelijkaardig initiatief uitgetest in de Antwerpse haven. "Toen hebben we met vlag en wimpel de doelstellingen rond veiligheid gehaald, maar dat was waarschijnlijk ook te danken aan andere initiatieven die toen liepen. Veiligheid is een permanent aandachtspunt en we zijn al jaren bezig met campagnes en acties."

Deze actie loopt nog tot september. In november worden de resultaten bekendgemaakt.

Meest gelezen