Rapper Damso is meest gestreamde artiest in ons land: "Fantastische artiest", maar ook omstreden

De Brusselse rapper Damso wint voor de vierde keer de Ultratop Streaming Award, de prijs die de meest gestreamde artiest in ons land bekroont. De muziek van Damso werd vorig jaar in België 47,3 miljoen keer gestreamd. In Franstalig België en Frankrijk heeft de rapper de status van een wereldster, maar hij is ook omstreden. 

De muziek van Damso is vorig jaar in ons land 47,3 miljoen keer gestreamd. Sinds zijn deal met het label Universal Music behaalt hij al 273,7 miljoen streams in België. De Ultratop Streaming Award wordt vandaag voor de zevende keer uitgereikt door de Belgian Recorded Music Associaton (BRMA) en Ultratop. Damso scoorde in 2020 en 2021 met de albums "QALF" en "QALF Infinity". 

"Een vierde Ultratop Streaming Award in ontvangst nemen is een eer voor mij", reageert Damso. "Ik ben mijn Belgische publiek dankbaar voor het trouw zijn aan mijn projecten. Viesurnous." Vie sur nous is een verwijzing naar de organisatie die hij in 2019 oprichtte om hulp te bieden in zijn geboorteland.   

"Met zijn 4e Ultratop Streaming Award in 5 jaar bewijst Damso met grote voorsprong de populairste streaming artiest van België te zijn", zegt Patrick Guns, voorzitter van de BRMA - Ultratop en Managing Directeur van Universal Music België. 

"Zijn jongste album "QALF Infinity" was het best gestreamde album in Frankrijk, meer dus dan Adele, Abba en Ed Sheeran. Damso is een uitzonderlijk talent, een fantastische artiest op wie we allemaal enorm trots mogen zijn." 

"Fantastische artiest", maar ook omstreden

Damso wordt op 10 mei 1992 geboren in Kinshasa als William Kalubi. Op zijn 9e verhuist hij met zijn ouders naar Brussel. Vier jaar later pleegt zijn toenmalige vriendinnetje zelfmoord, een gebeurtenis waar hij geregeld naar verwijst in zijn teksten. Het is in die periode dat Damso ook zijn eerste beats maakt.

Van jongs af heeft hij één duidelijk doel voor ogen: artiest worden. Zijn twee oudere broers met een hart voor rap zijn zijn grootste critici. "Zij hebben me geleerd dat ik moet volharden, opgeven is geen optie", zegt Damso in 2017 in een interview met de krant De Morgen. "Ik kan en durf mezelf nu tot uitersten te drijven, en daar ben ik hen dankbaar voor."

In Franstalig België en in Frankrijk is de rapper een wereldster. Vooral jongeren in stedelijke gebieden zijn fan. Zijn succes in Frankrijk heeft hij te danken aan het feit dat hij kon samenwerken met de Franse superster Booba (met wie hij "Pinocchio" zong). Damso is ook de man die Angèle helemaal aan het begin van haar carrière mee op sleeptouw genomen heeft. Op haar jongste album "Nonante-cinq" zingt hij mee op het nummer "Démons". 

Bekijk de clip van "Démons":

In november 2017 kondigen Rode Duivels Eden Hazard en Michy Batshuayi in een videoboodschap aan dat Damso het officiële WK-lied zal schrijven voor de Rode Duivels. Veel Rode Duivels zijn fan van Damso. In Franstalig België komt er meteen reactie op, Damso ligt onder vuur voor zijn vrouwonvriendelijke en respectloze teksten. In het voorjaar van 2018 zet de Vrouwenraad de voetbalbond en de sponsors onder druk om de Brusselse rapper Damso niet langer het WK-lied (waarvan de tekst op dat moment nog niet bekend is) te laten zingen. Uiteindelijk komt het WK-lied van Damso er niet.

In 2019 wint Damso met zijn derde plaat, "Lithopédion", de prijs voor beste rapalbum tijdens de Victoires de la musique, de belangrijkste muziekprijzen in Frankrijk. 

Wat anderen over zijn teksten denken, lijkt Damso weinig te kunnen schelen, want zoals hij zelf in "Mort" rapt, is hij geen opvoeder. "J' m'en bats les couilles de l'exemple que je donne aux jeunes. J'suis pas éducateur, fais tes sous et ferme ta gueule." ("Het kan me niet schelen welk voorbeeld ik stel voor jongeren. Ik ben geen opvoeder, verdien je geld en zwijg.")

Zijn teksten zijn voor Damso altijd zijn uitlaatklep geweest. Hij vindt als kind moeilijk zijn plaats en begint teksten te schrijven om zijn gevoelens te uiten. Hij rapt ook over zijn onzekerheden en twijfels. 

“I must be strong", zingt een gospelkoor aan het begin van "Ψ. Passion", een nummer op zijn meest recente album "QALF Infinity" waarin hij terugkijkt op zijn levensloop tot nu. Hij rapt onder meer over de heisa rond het WK-lied en over hoe het leven van een ster een luxe-gevangenis is.

Beluister "Passion" waarin Damso terugblikt op zijn levensloop tot nu: 

Het digitale succesverhaal van Damso is de voorbije jaren al verschillende keren bevestigd. Hij wint de Ultratop Streaming Award al in 2017 en 2018 en daarna ook nog eens in 2020.

In de top 50 van meest beluisterde artiesten in België op Spotify staan eind vorig jaar 3 Belgische artiesten. Damso staat in die lijst op de 5e plaats (na de internationale artiesten Justin Bieber, Dua Lipa, The Weeknd en Ed Sheeran). Hij staat zelfs in twee lijstjes op de 5e plaats: "Meest beluisterde artiesten in België" én "Meest beluisterde albums in België". 

Top 10 meest gestreamde lokale artiesten in België in 2021

De voormalige laureaten Angèle en Lost Frequencies staan deze keer op  de derde en vierde plaats in het lijstje van meest gestreamde lokale artiesten in België. K3 en Bart Peeters vervolledigen de top 5 met een tweede en vijfde plaats.

  1. Damso
  2. K3
  3. Angèle
  4. Lost Frequencies
  5. Bart Peeters
  6. Stromae
  7. Dimitri Vegas & Like Mike
  8. Tourist LeMC
  9. Metejoor
  10. Hamza

Meest gelezen