gemeente Tessenderlo

Schaliënmolen in Tessenderlo dreigt bescherming te verliezen, net op moment dat heropbouw wordt voorbereid

De Schaliënmolen in Tessenderlo is één van de 55 beschermde monumenten in Vlaanderen die hun bescherming dreigen te verliezen. Minister Matthias Diependaele (N-VA) heeft de procedure opgestart om de bescherming van 23 van die monumenten op te heffen. 

De Schaliënmolen in de Looise deelgemeente Engsbergen is een houten achtkantmolen uit het midden van de 19de eeuw. Dat is een zeldzaam type molen, er zijn er nog maar drie van in Vlaanderen, ook in Bokrijk staat er nog één en in Arendonk. Omdat het zo een zeldzaam type is, werd de molen ook beschermd. 

Maar de molen is erg in verval geraakt, en daarom is de molen in 2004 gedemonteerd. Al die onderdelen liggen in de loods van de gemeente Tessenderlo, in afwachting van een heropbouw. Intussen is ook veel van dat materiaal verroest.

Maar een declassering net nu zou jammer zijn, want een oplossing is in zicht, vertelt Francois Vangehuchten van de toeristische dienst in Tessenderlo. "De verlossende hand is opgedaagd. Een molenmaker uit Nederland is bereid om de molen opnieuw op te bouwen op de huidige plaats. Hij heeft daarvoor ook de goedkeuring van de huidige eigenaren, dat zijn de twee kinderen die de molen hebben geërfd."  Er is ook al een gesprek geweest met verantwoordelijken van de gemeente.  

Het zou nu jammer zijn dat men nu gaat overgaan tot declassering, terwijl we op het punt staan de molen te redden

Francois Van Gehuchten

De Nederlandse molenaar zou met een deel van het oorspronkelijke  materiaal en een deel nieuw materiaal de molen heropbouwen. En voor die heropbouw is de subsidie van een beschermd monument onontbeerlijk. 

Ook molen De Korenbloem in Kinrooi gaat bescherming verliezen

Ook een andere molen staat op de lijst van monumenten die hun bescherming dreigen te verliezen, dat is de Korenbloem in Kinrooi. Dat ligt in de lijn van de verwachting, zegt burgemeester Jo Brouns (CD&V). Van de molen is alleen nog de romp overgebleven en die is intussen helemaal overwoekerd. 

Er kan nog altijd bezwaar ingediend worden tegen de plannen van de minister om deze monumenten niet langer te beschermen. 

 

Meest gelezen