Mosterd, zonnebloemolie of pasta: voorlopig geen (volledig) lege rekken in onze supermarkten

Ondanks berichten over een tekort aan zonnebloemolie en mosterdzaad door de oorlog in Oekraïne, dreigen er nog geen lege rekken in onze supermarkten. "De tekorten die er zijn, zijn beheersbaar", zegt Hans Cardyn van handelsfederatie Comeos. "Er zijn altijd voldoende alternatieven beschikbaar."

De oorlog in Oekraïne heeft een grote impact op de voedingsindustrie. "Het kost de voedingsproducenten veel meer moeite om aan grondstoffen te geraken en ze betalen hogere prijzen, maar de meeste producten kunnen wel nog altijd gemaakt worden", zegt Nicholas Courant van Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie. 

Het meest precair zijn de bruine mosterdzaden. Die zijn zo goed als uitgeput. "Dat betekent dat dijonmosterd wellicht tijdelijk uit de winkelrekken zal verdwijnen, maar er zijn nog veel andere soorten mosterd."

Zonnebloemolie is schaars geworden, maar wel nog beschikbaar. "Heel wat producenten van bijvoorbeeld frieten en chips zijn overgeschakeld op andere plantaardige oliën. Oekraïne blijft ook met mondjesmaat zonnebloemolie leveren. De stocks uit het getroffen land worden nu vervoerd via de weg of het spoor en komen niet meer via de haven", zegt Courant. 

Voor een tekort aan brood of pasta hoeven we niet te vrezen. "Er is genoeg graan beschikbaar op de Europese markt, maar het is wel moeilijker geworden om grote hoeveelheden tegelijk te bestellen en de prijzen van het graan zijn enorm gestegen."

Hamsteren

Dat producten soms minder beschikbaar zijn in de supermarkt heeft vooral te maken met de logistieke organisatie. "Doordat klanten bepaalde producten beginnen te hamsteren, raken de rekken sneller leeg dan dat ze weer kunnen worden aangevuld", zegt Hans Cardyn van handelsfederatie Comeos. "Lege rekken wil dus niet zeggen dat die producten er niet meer zijn. Ze kunnen niet tijdig aangevuld worden."

Stijgende prijzen

Soms ziet een producent zich genoodzaakt om een product tijdelijk stop te zetten. "De dure grondstofprijzen, het stijgen van de lonen door de hoge inflatie en de hoge energie- en brandstofprijzen, zorgen ervoor dat producten duurder worden om te maken", zegt Nicholas Courant van Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie. 

"Die hogere kosten krijgen we voorlopig niet volledig doorgerekend aan de supermarkt. Daarom beslissen bepaalde producenten om een product niet meer te maken. Het is niet meer rendabel." 

De supermarkten proberen al te hoge prijsstijgingen van producten zoveel mogelijk te vermijden. "Wij proberen het betaalbaar te houden voor onze klanten", zegt Hans Cardyn van handelsfederatie Comeos. 

"Als bepaalde producten tijdelijk niet meer kunnen worden geleverd, gaan we op zoek naar alternatieven", zegt Roel Dekelver van supermarktketen Delhaize. "Iedereen wordt geconfronteerd met de prijsstijgingen, iedereen moet inspanningen leveren. Wij willen niet alles zomaar doorrekenen aan de klant."

Meest gelezen