Bijna 200 erkende vastgoedmakelaars kregen vorig jaar een beroepsverbod

Vorig jaar hebben bijna 200 erkende vastgoedmakelaars een beroepsverbod gekregen voor bijvoorbeeld misbruik van vertrouwen of soms zelfs regelrechte oplichting. Dat blijkt uit het jaarverslag van het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV) en staat in Het Nieuwsblad. In de meeste gevallen ging het om een tijdelijke schorsing, al kregen 32 makelaars een definitief beroepsverbod.

Vorig jaar zijn er 1.500 tuchtdossiers geopend tegen erkende vastgoedmakelaars. Twee op de drie zaken werd meteen geseponeerd. Van de overige 500 kregen 183 een zware sanctie opgelegd door het tuchtorgaan van de beroepsorganisatie.

"Het gaat bijvoorbeeld over misbruik van vertrouwen, valsheid in geschrifte of oplichting", legt Olivier Morobé van het BIV uit aan VRT NWS. "We hadden zelfs iemand die eerder al door een strafrechter een beroepsverbod opgelegd kreeg voor verduistering, bedrog en oplichting."

Het gaat bijvoorbeeld over misbruik van vertrouwen, valsheid in geschrifte of oplichting

Olivier Morobé van het BIV

Al zijn er ook die op de vingers werden getikt voor lichtere inbreuken. "Bijvoorbeeld als iemand onvoldoende vorming heeft gekregen", zegt Morobé. "Er is een verplicht aantal vormingsuren dat we per jaar moeten afleggen. Of een syndicus die geen algemene vergadering organiseert."

De zwaarste sanctie die erkende vastgoedmakelaars kunnen krijgen van het tuchtorgaan is een beroepsverbod. Voor de meeste was dat een tijdelijke schorsing en varieerde die van enkele maanden tot een jaar. 32 makelaars kregen vorig jaar een definitief beroepsverbod.

Daarnaast zijn er ook 113 lichtere sancties, zoals een berisping of een waarschuwing. In totaal zijn er bijna 11.000 erkende vastgoedmakelaars aan het werk in ons land. Daarbij zitten bemiddelaars verkoop en verhuur, syndici en rentmeesters.

Meest gelezen