TUI-klant: "Gezinsreis naar Antalya door brandstoftoeslag 300 euro duurder, is deftige hap uit reisbudget"

Een gezin dat voor deze zomer een pakketreis met TUI boekte naar Antalya in Turkije voelt de gevolgen van de brandstoftoeslag meteen in het vakantiebudget. In een mail aan VRT NWS laat een lezer weten dat er per persoon 96 euro extra gerekend is voor de brandstof. Ook de luchthaventaks werd verhoogd. Gevolg: een reis die in februari geboekt werd, is nu voor een gezin van 3 personen 309 euro duurder. 

Heel wat mensen die bij reisorganisator TUI een pakketreis geboekt hebben voor deze zomer, moeten bijbetalen. Touroperators mogen een toeslag vragen wanneer de brandstofprijzen stijgen. En de oorlog in Oekraïne jaagt de prijs van kerosine ongezien de hoogte in. Bij TUI, de grootste touroperator in België, gaat het gemiddeld om 70 euro per persoon voor kortere reizen en tot zelfs 300 euro per persoon voor een verre reis. 

Onze getuige (die anoniem wil blijven, maar wiens naam bekend is bij onze redactie) vertelt dat een pakketreis voor een gezin van drie die oorspronkelijk 2.432,8 euro kostte nu 2.742,19 euro bedraagt. 

De oorzaak hiervan is de verhoging van de brandstofprijzen met 96 euro per persoon en een verhoging van de luchthaventaks met 7,13 euro per persoon. In totaal is dat 309,39 euro extra. 

"Wij hebben onze reis in februari geboekt. Het "Fuel Protection Program" (waarbij de brandstofprijs in de factuur bevroren wordt, red.) is toen besproken, maar wij hebben daar niet op ingetekend. De prijzen waren al zeer hoog en er werd ons gezegd dat alle prijsstijgingen van grondstoffen daar al in inbegrepen waren. Wij dachten wel: ok, een prijsstijging kan misschien toch nog, maar ik had nooit gedacht dat dat meer dan 10 à 15 euro per persoon zou zijn." 

Ik had nooit gedacht dat die brandstoftoeslag meer dan 10 à 15 euro per persoon zou zijn

TUI-klant

"288 euro extra voor brandstof voor het vliegtuig is voor mij buiten proportie en niet realistisch", gaat onze getuige verder.  "Dit zou betekenen op een vlucht met 200 passagiers dat een heen- en terugreis naar Antalya 20.000 euro duurder is, enkel en alleen te wijten aan brandstoftoeslag. Indien je enkel de vlucht met TUIfly boekt worden er geen toeslagen aangerekend. Ik vraag me af of TUI geen inspanning kan doen om deze extra kosten voor mensen die een pakketreis geboekt hebben te beperken?"

TUI benadrukt dat de prijs van kerosine in de voorbije periode inderdaad enorm gestegen is. "Er is nu een veel hogere brandstoftoeslag op de saldofactuur voor de afreizen vanaf juni dan we vroeger kenden", zegt Piet Demeyere, woordvoerder van TUI Belgium.

"Vliegtuig van Corendon vliegt toch ook niet op water?"

Het gezin dat contact met VRT NWS opnam gaat met een ander bevriend gezin op reis. Door omstandigheden konden zij hun pakketreis niet meer boeken via TUI. Zij boekten dezelfde reis via Corendon en hoeven nu geen brandstoftoeslag te betalen omdat Corendon die voor de reizen tijdens komende zomer nog niet doorrekent. Op termijn, richting winter, zou dat wel nog kunnen veranderen. 

"Wij vertrekken allemaal op dezelfde dag en komen op dezelfde dag naar huis", gaat onze getuige verder. "Wij zitten in hetzelfde hotel, met dezelfde formule. En uiteindelijk betalen zij geen toeslag. In februari was de prijs op beide plaatsen hetzelfde. Dat vliegtuig van Corendon vliegt toch ook niet op water?"

309 euro is een deftige hap uit je reisbudget, zeker ook voor jonge mensen met kinderen

Onze getuige benadrukt dat het voor hem om het principe gaat. "309 euro is een deftige hap uit je reisbudget, zeker ook voor jonge mensen met kinderen. Ik heb contact opgenomen met het reisbureau en voor hen leek dat bedrag peanuts (een kleinigheid, red.). Dat stoort mij wel." 

Als de toeslag meer dan 8 procent van het totaalbedrag bedraagt, mag je je reis ook annuleren. "Wij hebben onze reis geboekt met vrienden, de kinderen kijken er al lang naar uit, dan pak je hen iets af wat je hen al lang beloofd hebt. En ja, je kan je reis ook nog omboeken, maar dan betaal je de dagprijs, de prijs van nu en dan zit je factuur uiteraard ook een stuk hoger. Ze zetten ons met onze rug tegen de muur. Je vroegboekkorting ben je sowieso kwijt. Annuleer je je reis, dan tref je je jezelf en iedereen in je omgeving. Je hebt zogezegd een keuze, maar eigenlijk heb je geen keuze." 

Meest gelezen