Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Turkse inflatie schiet omhoog naar recordhoogte van net geen 70 procent

In Turkije is de inflatie in april opgelopen tot net geen 70 procent (69,97 procent om precies te zijn) op jaarbasis. Dat is het hoogste niveau in twintig jaar en ook meer dan de meeste economen hadden verwacht.  

Inflatie beheerst wereldwijd het nieuws, maar het ene land is het andere niet. Terwijl ze bij ons op ruim 8 procent staat, is de inflatie in Turkije deze maand volgens officiële cijfers opgelopen tot net geen 70 procent (69,97 procent) op jaarbasis. 

Het is het hoogste niveau in 20 jaar en ook meer dan analisten hadden verwacht, die uitgingen van een inflatie van 67,8 procent. In maart stegen de consumptieprijzen op jaarbasis nog met 61,1 procent. In één maand tijd zijn ze dus met ruim 7 procent gestegen.

De fors oplopende inflatie wordt gedreven door de instorting van de Turkse lira en de toegenomen prijzen voor voeding en energie, waarvoor Turkije sterk afhankelijk is van import. Door de oorlog in Oekraïne wordt gevreesd voor nog meer prijsstijgingen.  

Voor de Turken betekent de torenhoge inflatie dat ze veel meer moeten betalen voor hun boodschappen. Ze zien hun geld elke dag aan waarde verliezen, terwijl zelfs basisproducten fors duurder worden. Vooral de prijzen van voedsel en transport stijgen.

Niettegenstaande de torenhoge inflatie houdt de Turkse centrale bank, onder druk van president Recep Tayyip Erdogan, de rente onveranderd laag. Sinds eind vorig jaar staat die op 14 procent. Normaal proberen centrale banken inflatie juist te bestrijden met hogere rentes. 

Meest gelezen