Kunnen olijven hart- en vaatziekten voorkomen? UAntwerpen zoekt vrijwilligers met hoge cholesterol en bloeddruk voor een onderzoek

De UAntwerpen wil onderzoeken welke invloed olijven hebben op hart- en vaatziekten. Daarom zoekt ze vrijwilligers tussen 18 en 70 jaar oud die een verhoogde bloeddruk en hoge cholesterolwaarden hebben. Zij zullen 8 weken lang 3 capsules per dag moeten innemen. 

Hart- en vaataandoeningen blijven met ongeveer 40.000 overlijdens per jaar de belangrijkste doodsoorzaak in België. Wie een verhoogde bloeddruk heeft en hoge cholesterolwaarden,  loopt meer risico op zulke aandoeningen, zoals een beroerte of een hartaanval. 

"We willen nu onderzoek doen naar de gezonde stoffen in olijven, polyfenolen genoemd", zegt doctoraatsstudent Stef Lauwers. "Die maken de planten zelf aan om zich te beschermen tegen onder meer de straling van de zon en infecties. Dus misschien kan die werking ook ons helpen, als we die stoffen innemen."

Beluister hier het gesprek met Stef Lauwers

Er gebeurde eerder al onderzoek naar de effecten van olijven. "Olijfoliën met een verhoogde hoeveelheid polyfenolen of een mediterraans dieet kunnen hart- en vaatziekten verminderen."

Nu willen de onderzoekers nagaan of olijfextract een invloed heeft op onze bloeddruk of cholesterol. "We willen onderzoeken of er op 8 weken tijd een duidelijk verschil is in de waarden. Daarom zoeken we 75 mensen met een verhoogde bloeddruk en cholesterol. Zij zullen 8 weken lang bij het avondmaal drie capsules moeten innemen. Daarin zit ofwel het olijfextract, ofwel een ander plantaardig extract, of het is een placebo. Dat is nodig om na te gaan of eventuele verschillen niet aan het toeval te wijten zijn."

Wie geïnteresseerd is, kan hier meer informatie vinden.

Meest gelezen