Archieffoto

Verbod om water op te pompen uit beken en rivieren wordt uitgebreid in de provincie Antwerpen

In de provincie Antwerpen wordt het gebied uitgebreid waar landbouwers géén water mogen oppompen uit beken en kleine rivieren. Vanaf morgen zal dat ook niet meer mogen in de regio Essen-Wuustwezel in het noorden van de provincie, en in de ruime regio Turnhout. Daar stromen de rivieren de Aa en de Kleine Aa, en hun waterstand blijkt niet hoog genoeg. In enkele andere delen van de provincie Antwerpen geldt al sinds begin dit jaar een verbod om water op te pompen. 

Sinds het begin van dit jaar geldt al een verbod om water uit heel kwetsbare, kleine beken te halen in onze provincie. Maar uit metingen blijkt dat de waterpeilen in de hele provincie de afgelopen weken sterk gedaald zijn. Bovendien is er geen regen in het vooruitzicht. Daarom breidt gouverneur Cathy Berx het verbod nu uit tot de regio Essen-Wuustwezel, en de ruime regio Turnhout: " op sommige plekken staat zelfs nog maar 15 centimeter water in de beken daar".

Met zo weinig water wordt alle leven in de beken bedreigd

Cathy Berx, gouverneur Antwerpen

Gouverneur Berx waarschuwt: "zeker als er nog es extra water wordt onttrokken uit beken waar al weinig water staat, kan dat zware ecologische gevolgen hebben voor alle leven in het water".  Er zijn wel een aantal uitzonderingen: zo mag er drinkwater uit de beek gehaald worden voor het eigen vee dat nog buiten staat. En de brandweer mag het water ook gebruiken om een brand te blussen.

Het verbod geldt tot er opnieuw voldoende neerslag is gevallen. Ook in de Grote en de Kleine Nete worden de waterstanden op de voet opgevolgd, want ook daar gaat het waterpeil zienderogen achteruit.  

 

Meest gelezen