AFP or licensors

Vermoedelijk kopstuk van mensensmokkelbende gearresteerd in Groot-Brittannië

De politie heeft een vermoedelijk kopstuk van een mensensmokkelbende gearresteerd in Groot-Brittannië. Daarvoor werkte de Britse politie samen met de federale politie van ons land. Het is de bedoeling dat de Iraanse man van 29 aan België uitgeleverd wordt en voor de rechtbank in Brugge verschijnt.

De man wordt ervan verdacht de leidende figuur te zijn van een misdaadorganisatie die mensen over het Kanaal smokkelt. Dat gebeurt met kleine bootjes die dikwijls vanuit het buitenland naar de Belgische en Noord-Franse kusten worden gebracht. Het parket van West-Vlaanderen is tevreden dat er een vermoedelijk kopstuk opgepakt is. Af en toe worden er uitvoerders van mensensmokkel opgepakt, maar de kopstukken blijven meestal buiten schot omdat ze in het buitenland verblijven. Ze voelen zich daardoor ongenaakbaar.

Frank Demeester, de referentiemagistraat mensensmokkel van het parket West-Vlaanderen: "Dit dossier toont aan dat we ons niet beperken tot de verdachten die opblaasbare boten, buitenboordmotoren en zwemvesten vervoeren door België. Deze vervoerders zijn maar enkele schakels in de misdaadorganisatie. Vaak blijven de kopstukken van de organisatie in één van de buurlanden en houden zij daar de touwtjes in handen."

Levensbedreigend

De strijd tegen de mensensmokkel is sowieso een prioriteit voor het parket van West-Vlaanderen. Frank Demeester: "We geven de hoogste prioriteit aan de smokkel door middel van koeltransporten en kleine bootjes. Want dat zijn de meest levensbedreigende manieren van mensensmokkel."

Meest gelezen