Radio 2

Vijf gemeenten uit druivenstreek slaan handen in elkaar met klimaatalliantie: "Samen CO2-uitstoot verminderen"

De gemeenten Hoeilaart, Overijse, Tervuren, Huldenberg en Bertem gaan samen de strijd aan tegen de klimaatverandering. Daarvoor bundelen ze hun krachten in de klimaatalliantie Druivenstreek. Doel is om samen de  CO2-uitstoot tegen 2030 met 40 procent te verminderen.

"Het is de eerste keer dat de gemeente van de Druivenstreek de handen in elkaar slaan om samen de strijd tegen klimaatverandering aan te gaan", vertelt de Hoeilaartse schepen van Klimaat Joy Sergeys (Open VLD). "Bedoeling is om onder die klimaatalliantie een aantal projecten samen uit te werken. Tijdens informele gesprekken tussen de vijf gemeenten merkten we op dat we allemaal hetzelfde doel hadden, maar er maar niet in slaagden om de beoogde vermindering van CO2-uitstoot te behalen. Op dit moment hebben we nog maar een reductie van vijf procent. En omdat we allemaal op dezelfde struikelblokken stoten, hebben we nu samen de handen in elkaar geslagen en de klimaatalliantie Druivenstreek opgericht." 

Tegen 2050 willen we klimaatneutrale woningen zonder aardgas en mazout

Bram Peters, schepen van Milieu in Tervuren (Groen + Tervuren)

Om de CO2 te reduceren zetten de gemeenten onder andere samen in op de renovatie van woningen. "Wij willen de renovatiegraad van onze woningen opkrikken om ons klaar te maken voor een klimaatneutrale toekomst", zegt Bram Peters, schepen van Milieau in Tervuren (Groen + Tervuren). "We willen dat al onze woningen tegen 2050 volledig klimaatneutraal zijn. Concreet betekent dat dat alle woningen af moeten van aardgas en mazout. En daarnaast zetten we in op hernieuwbare energie, zonnepanelen die al die warmtepompen in de woningen moeten doen draaien. Om dit te doen slagen zijn we op zoek naar nog een renovatiebegeleider voor de vijf gemeenten. Die zal de wijken afgaan en kijken wat er moet gebeuren en misschien ook kortingen kunnen verkrijgen omdat we op grote schaal werken." 

Meest gelezen