Vijfde zandstorm in een maand tijd doet honderden Irakezen in ziekenhuis belanden

In Irak is het openbare leven voor de vijfde keer in een maand tijd ernstig verstoord door een zandstorm. Honderden mensen zijn vandaag met ademhalingsproblemen opgenomen in het ziekenhuis. Vanop de luchthaven van Bagdad konden vliegtuigen urenlang niet opstijgen. 

Voor de vijfde keer in een maand tijd kregen veel Irakezen vandaag een oranjekleurige hemel te zien. In het noorden en westen van het land lagen gebouwen en wegen bedekt onder een dikke laag woestijnzand. Door de slechte zichtbaarheid waren er problemen op wegen en in het luchtvaartverkeer. Vanop de luchthaven van de hoofdstad Bagdad konden vliegtuigen urenlang niet opstijgen. 

Videospeler inladen...

Duizenden mensen, vooral mensen met longaandoeningen of hartproblemen, zijn de voorbije dagen met ademhalingsproblemen in het ziekenhuis opgenomen. In de provincies Al-Anbar en Kirkuk riep de overheid bewoners op om binnen te blijven. 

"Klimaatverandering is slechts deel van het plaatje"

Irak krijgt elk jaar wel te kampen met seizoensgebonden zandstormen, maar de frequentie waarmee dat gebeurt is de laatste jaren toegenomen. Wetenschappers wijten dat aan een tekort aan regenwater, het oprukken van de woestijn en de klimaatverandering. De komende decennia zou Irak geconfronteerd kunnen worden met 272 zandstormen per jaar, waarschuwde het ministerie van Milieu. 

"Maar klimaatverandering schetst maar een deel van het plaatje", zegt Azzam Alwash van de non-profitorganisatie Nature Iraq bij het persagentschap AP. "Ook kwalijke landbouw- en irrigatiepraktijken en wanbeheer van watervoorraden hebben bijgedragen aan de problemen.
Klimaatverandering is een erg handig excuus geworden waarachter ambtenaren zich verschuilen om de verantwoordelijkheid te ontlopen voor decennialang wegkijken."

Meest gelezen