WHO: "Coronapandemie kostte wereldwijd al zowat 15 miljoen mensenlevens"

De coronapandemie heeft in 2020 en 2021 wereldwijd het leven gekost aan ongeveer 14,9 miljoen mensen. Dat blijkt uit schattingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). 

De zogenoemde oversterfte is een optelsom van de directe én indirecte sterfte die aan de pandemie is te wijten. Het gaat dus zowel om mensen die aan COVID-19 zijn overleden als om mensen die zijn gestorven door de negatieve effecten van de pandemie op de gezondheidszorg en andere delen van de maatschappij. 

Volgens de WHO gaat het om "ontnuchterende gegevens" die tonen dat er nood is aan meer investeringen in de gezondheidszorg, zodat vitale behandelingen in tijden van crisis niet moeten worden uitgesteld. "We zijn vastbesloten met andere landen samen te werken om hun gezondheidssystemen te verbeteren en zo betere gegevens te genereren om tot betere resultaten te komen", aldus topman Tedros Adhanom Ghebreyesus. 

Het merendeel van de oversterfte (84 procent) werd geconstateerd in Zuidoost-Azië, Europa en Noord- en Zuid-Amerika. Wereldwijd stierven er meer mannen dan vrouwen (57 procent tegenover 43 procent) aan de gevolgen van de pandemie. 

De WHO-experten hebben er wel rekening mee gehouden dat een bepaald aantal sterfgevallen is voorkomen als gevolg van de coronabeperkingen. Het gaat dan bijvoorbeeld om minder verkeersongevallen en arbeidsongevallen omdat mensen meer thuiswerkten en er op veel plaatsen een avondklok was.

Meest gelezen