Belga

Vrachtwagenchauffeur boos omdat collega's gestraft worden in Grimbergen: "Dit is broodroof"

Bij een verkeerscontrole in Grimbergen bleken acht vrachtwagenchauffeurs de tonnagebeperking niet te respecteren. Resultaat: ze zijn hun rijbewijs voor acht dagen kwijt en moeten voor de politierechter verschijnen. "Broodroof", noemt vrachtwagenchauffeur Guy uit Scherpenheuvel-Zichem de straf.

Guy rijdt zelf dagelijks rond met de vrachtwagen en vindt de actie van de politie een stap te ver. "We zitten nu al met een groot probleem om nog vrachtwagenchauffeurs te vinden. Als ze die ook nog eens gaan broodroven, sorry, maar dan houdt het op. En dat zullen we in de toekomst ook merken. Het zal erger en erger worden. Winkels die niet meer bevoorraad worden, rekken die leeg blijven. Vrachtwagens zullen blijven stilstaan want er zijn geen mensen om te werken. Dan is het einde in zicht." 

Een boete oké, maar hun rijbewijs intrekken? Dat is broodroof

Boze vrachtwagenchauffeur Guy

Dat de chauffeurs een boete moeten betalen, begrijpt Guy nog. Maar niet dat hun rijbewijs wordt ingetrokken. "Dat is broodroof! Als je rijbewijs wordt ingetrokken, mag je ook niet stempelen. Laat de mensen tenminste hun werk doen. Vaak is die tonnagebeperking, of het overschrijden daarvan, niet de fout van de chauffeurs. Maar komen ze in situaties terecht waar ze niet anders kunnen."

De vrachtwagenchauffeurs die in Grimbergen zijn tegen gehouden, moeten hun rijbewijs voor acht dagen inleveren. Eind mei verschijnen ze voor de politierechter in Vilvoorde. Daar riskeren ze zware boetes tussen 240 en 4.000 euro. Ook hun rijbewijs kan nog langer ingetrokken blijven. 

Meest gelezen