Viervoudig moordenaar Alexander Dean op zijn proces: "Meneer alstublieft, ik kan er niet meer over praten"

In Brugge werd in het hof van assisen vanmiddag Alexander Dean verhoord. Hij staat er terecht omdat hij in de zomer van 2017 zijn ex-vriendin, haar grootouders en een amateurfotograaf doodstak. Rond half 6 zei de voorzitter dat hij stopt met het verhoor "omdat het moeizaam gaat". Op de vragen naar zijn motief gaf Dean herhaaldelijk - al snikkend - aan dat hij "er niet meer over kan praten".

Deze voormiddag (en een stuk van de namiddag) las het openbaar ministerie de akte van beschuldiging voor, waarin de feiten op een rij worden gezet. De nu 29-jarige Alexander Dean stak in 2017 zijn 18-jarige ex-vriendin Maïlys en haar grootouders dood. Hij bracht ook een amateurfotograaf op een gruwelijke manier om het leven. Lees hier het verhaal.

In onderstaand bericht vatten we de eerste dag van het proces samen. De meest recente updates van de dag vind je bovenaan. Niet helemaal mee? Lees dan van onder naar boven. 

Zittingsdag zit erop, advocaten: "Antwoorden bleven uit"

"Die emotie is volledig nieuw", geeft Jef Vermassen, de advocaat van de vader van Maïlys, aan nadat de zittingsdag er op zit. "Bij de reconstructie vertelde hij het verhaal alsof hij aan de toog zit. Over het motief heeft hij nog niets gezegd. Misschien komen we daar volgende week nog iets meer over te weten."

Advocaat Kris Vincke, die de moeder bijstaat, hecht weinig geloof aan de emotie. "Hij zegt het bijna alsof de jury medelijden met hem moet hebben. Dat kan natuurlijk niet. Hij heeft eerst een fotograaf vermoord, is dan nog rustig paar uur gaan slapen, om dan nog eens drie mensen te vermoorden, dan heb je tijd genoeg om tot inkeer te komen (...) Ik verwacht niets meer van hem de komende dagen. Het was duidelijk dat we hier weinig antwoorden zouden krijgen", aldus Vincke.

Voorzitter rondt verhoor af omdat het "moeizaam gaat"

De voorzitter rondt het verhoor af "omdat het moeizaam gaat, en ik heb daar ook begrip voor." De advocaat van de vader van Maïlys, Jef Vermassen, heeft nog enkele vragen. Hij vraagt zich af waarom hij nooit ingezien heeft dat hij fout bezig was. "Ik weet dat ik een familie heb kapotgemaakt. Ik dacht met mijn domme kop dat ik het goed kon maken, maar ik heb alles kapotgemaakt". 

De voorzitter geeft aan dat hij in de loop van het proces nog terugkomt op enkele vragen. "Ik wil dat u graag eens nadenkt over uw motief, ik ga u die vraag nog eens stellen", aldus de voorzitter. De voorzitter rondt de procesdag af, "iets vroeger dan gepland", zoals hij aangeeft.

"Ik moet absoluut gestraft worden"

De voorzitter vraagt Dean of hij de klok zou willen terugdraaien. "Direct, tot voor het moment dat ik haar ooit heb ontmoet". "Vindt u dat u gestraft moet worden?", aldus de voorzitter. "Absoluut", zegt Dean in tranen. 

"Ik wilde zelf ook kapot"

Wanneer de voorzitter doorvraagt over waarom de grootouders dood moesten, breekt Dean. Hij herhaalt snikkend dat hij "er niet meer over kan praten". "De familie zit hier op de eerste rij, meneer Dean. Wat er in het dossier zit, geeft geen volledig inzicht in wat er toen in u omging", zegt de voorzitter. Dean antwoordt fel dat hij dat weet en dat hij op het moment van de feiten "geen verstand meer had". "Ik zat aan de grond. Ik was teleurgesteld in de wereld", zegt hij.

"Ik ga u een delicate vraag stellen. Ik stel vast dat als Maïlys bij u weggaat, u dreigt met zelfmoord. Dan pleegt u de feiten. U verklaart aan de politie dat u zelfmoord wilde plegen ...". Dean onderbreekt de voorzitter. "Ik wilde ook kapot". "Waarom is het dan niet gebeurd?", vraagt de voorzitter. "Ik weet dat de vraag onsmakelijk is." Dean geeft niet echt antwoord, hij zegt dat hij "een idioot is".

Over de moord op Maïlys: "Ik kan niet geloven dat ik haar ooit pijn heb gedaan"

"Toen u naar het huis van Maïlys ging, wilde u het toen goedmaken? Wat was uw bedoeling toen: het goedmaken of haar doden?", verandert de voorzitter van onderwerp. "Ik kan niet geloven dat ik haar ooit heb pijn gedaan", zegt Dean. "Het is wel gebeurd hé, meneer Dean", antwoordt de voorzitter. "De sms naar uw vriend waarin u zegt dat u haar gaat afmaken, was dat een grapje of was dat gemeend?", zegt de voorziter. "Ik kan er niet meer over praten", repliceert Dean. 

"Ik neem de volle verantwoordelijkheid", herhaalt Dean. "Ik dacht niet meer na, ik was een wrak. Ik kan nu niet op een rationele manier dingen uitleggen", zegt hij snikkend. "Emoties, waanbeelden, als ik er nu op terugkijk, ik kan het niet meer uitleggen".

Over de moord op de fotograaf: "Alstublieft meneer, ik kan er niet meer over praten"

De voorzitter komt nu aan bij de feiten zelf. Hij wil ingaan op wat er gebeurd is op de dag dat hij aankwam bij het huis van amateurfotograaf Jeroen Verstraete. Dean blaast en kijkt voor zich uit en zegt dat hij "even tijd nodig heeft". "In alle eerlijkheid, ik kan het niet meer herhalen. Zoals de procureur het vanmorgen zei, ik sluit me daar bij aan", aldus Dean. "Ik erken alles wat hier gezegd is geweest. Maar ik kan er niet meer over praten. Ik neem mijn verantwoordelijkheid, ik accepteer mijn lot", zegt hij zuchtend.

De voorzitter blijft vragen stellen. "Hebt u met Verstraete gepraat over die verkrachting, heeft hij dat toegegeven?", vraagt hij. "Meneer", antwoordt Dean, "ik probeer dit al bijna 5 jaar weg te dringen uit mijn verstand. Deze waanzin. Het enige wat toen belangrijk was tijdens de verhoren, was dat de nabestaanden zouden weten hoe dat alles zo ongelooflijk fout is gelopen. Dat zij de waarheid zouden weten. Maar alstublieft, vraag mij niet om dit allemaal te herhalen. Ik kan er niet meer over nadenken."

"Ik vraag het omdat ik iets meer wil weten over uw motief. U schetst het beeld dat u hem vermoord heeft om Maïlys te beschermen. En dat motief is in uw ogen misschien aanvaardbaar. Het kan ook dat u het gedaan heeft uit jaloezie?", zegt de voorzitter. "Meneer, met alle respect, ik krijg het niet meer over mijn lippen. Ik sta niet meer achter de persoon die ik toen was."

Over de stalking: "Ik wilde haar beschermen"

"Waarom ging u daar in de tuin slapen zonder dat iemand het wist?", vraagt de voorzitter naar de stalking. "Ik wilde haar beschermen", herhaalt Dean. "Stel nu dat ze een nieuwe, deftige vriend zou hebben, zou u daar dan vrede mee gehad hebben?", aldus de voorzitter. "Ik mag hopen van wel, dat is het antwoord dat ik u kan geven", antwoordt Dean. 

"U heeft dat vroeger wel verklaard, dat u daar vrede mee kon hebben, u blijft daarbij?", benadrukt de voorzitter. "Ik meende dat, ik wilde gewoon dat ze gelukkig was", stelt Dean. "Waarom gaf u dan een dreun aan een vriend die haar enkel gekust had?", merkt de voorzitter op. "Uit jaloezie, uit boosheid, uit teleurstelling", stamelt Dean. 

"In mijn krankzinnige beleving dacht ik dat ik haar kon terugwinnen"

De voorzitter vraagt of hij wel zo zeker kon zijn dat amateurfotograaf Jeroen Verstraete haar verkracht had. "U gaf toch zelf aan dat ze soms kon overdrijven", zegt de voorzitster. "Ik heb zijn foto's gezien van haar", zegt Dean. "Maar daar blijkt toch niet uit dat ze verkracht is", merkt de voorzitter op. "Als u de foto's had gezien die ik gezien had, dan zou u dat niet zeggen", zegt Dean. 

De voorzitter merkt op dat Maïlys in chatberichten met anderen verschillende verklaringen aflegde over een mogelijk seksueel contact met Verstraete. "Er zijn tijdens de relatie momenten van twijfel geweest, maar het was nooit genoeg voor mij om haar niet te geloven. Waarom is deze discussie hier?", zegt Dean. "Het is wel een relevante discussie", zegt de voorzitter. 

"U wist al twee jaar van die verkrachting, zegt u, maar waarom bent u dan pas beginnen inbreken bij Verstraete als het uit was met Maïlys?", aldus de voorzitter. "In mijn krankzinnige beleving op dat moment dacht ik dat haar op die manier kon terugwinnen", aldus Dean. Hij geeft ook aan dat hij haar zo probeerde te beschermen. "Maar ze gaf toch aan in een sms dat ze dat niet wilde, dat u inbrak bij Jeroen Verstraete, waarom deed u dat dan?", aldus de voorzitter. "Omdat ik een idioot ben meneer, dat ziet u toch", aldus Dean.

"Frustraties hebben ertoe geleid dat ik me als klootzak begon te gedragen"

Dean getuigt over zijn relatie met Maïlys die op de klippen liep. "Ik heb haar een tijd niet 100 procent geloofd in alles wat ze vertelde. Ik dacht na een tijd dat ze de problemen zelf opzocht en veroorzaakte. En die frustraties hebben ertoe geleid dat ik mij als een klootzak begon te gedragen, dat ik haar steeds verder van me weg begon te duwen. Tot de dag dat ik zei: ga alsjeblieft uit mijn leven. En dat heeft ze gedaan."

"Ze heeft me zo verteld over de fotograaf die haar verkracht had en vanaf dat moment heb ik het in mijn hoofd gekregen dat ik haar kon helpen of redden. Die persoon is altijd als een donkere wolk boven ons blijven hangen. Er was altijd een dreiging. Zij presenteerde hem als een monster. Ik was ervan overtuigd dat dat waar was. Ik voelde het aan haar."

"Bodybuilden was het enige wat me staande hield"

"Die sport was voor mij een manier om met het leven om te gaan", zegt Dean als hij wordt gevraagd naar zijn passie voor bodybuilden. "Hoe meer miserie ik had, hoe meer ik het kon volhouden. Het is de enige vorm van resultaat of voldoening die ik had. Het heeft me een beetje staande gehouden. Het is wat me nog steeds staande houdt", aldus Dean. 

"Mijn wereld speelde zich vooral online af. Ik had weinig contact met de buitenwereld of met andere mensen buiten mijn zus en moeder", zegt Dean. In de gym hield ik me afzijdig, zegt hij. "Ik kwam er enkel om te trainen", zegt hij.

"Er was altijd de angst om alles te verliezen"

De voorzitter van het hof vraagt aan Dean om recht te staan. "Het is voor u de eerste gelegenheid om uw versie van de feiten te geven", zegt hij. Dean staat recht, maar kijkt (net zoals in de voormiddag) naar de grond. Op geen enkel moment kijkt hij de voorzitter aan. Die stelt hem vragen over zijn jeugd. "U had niet echt een brede familie, klopt dat?", vraagt de voorzitter. "Ja," antwoordt Dean kort en bedeesd. Dean zegt dat hij een "slechte familie" had. 

Hij antwoordt bijzonder kort op de vragen, en laat vaak lange pauzes. "Miste u een vaderfiguur in uw jeugd?", vraagt de voorzitter. "Ja", aldus Dean. Op de vraag waarom zijn moeder zo vaak verhuisde zegt hij. "Altijd problemen, familieproblemen, geldproblemen." "Had u een nomadisch bestaan, of is dat overdreven?", aldus de voorzitter. "Dat is niet overdreven", aldus Dean die nog steeds naar de grond kijkt. "Heeft u dat getekend?" "Sowieso", zegt Dean. "Je hebt geen zekerheid of stabiliteit, er is altijd angst om verlaten te worden. Je moet elke keer opnieuw beginnen."

Als hij vertelt over de moeilijke relatie met zijn moeder, krijgt hij het zichtbaar moeilijk en begint te snikken. Dean geeft aan dat hij thuis bleef voor zijn zusje. 

Advocaat van Dean: "Hij aanvaardt zijn lot"

Johan Platteau, de advocaat van Dean, krijgt na het openbaar ministerie als eerste het woord. "Wij zijn niet blind voor de gruwel die hem ten laste wordt gelegd, feiten waarvoor geen excuus bestaat", richt hij zich tot de 12-koppige jury. "Wij hebben niet de bedoeling om iets op iemand anders te schuiven, hij heeft volledige bekentenissen afgelegd".

"Wij willen de gruwelijke feiten begrijpen: hoe is het mogelijk dat een jongeman van 24 jaar, tot grote verwondering van wie hem kent, op twee dagen tijd zo een ravage kon aanrichten", aldus Platteau. "Wij, advocaten, beseffen dat hij zwaar zal worden gestraft, hij aanvaardt zijn lot (...) Voor ons is hij meer dan de mens die die ravage heeft aangericht. Wij vragen u ook naar ons te willen blijven luisteren", aldus Platteau.

Ook de advocaten van de burgerlijke partijen, onder wie Kris Vincke en Jef Vermassen, stellen zich kort voor aan de jury.

Advocaten vanmorgen: "Hopen op antwoorden vandaag"

De advocaten van de ouders van Maïlys, Jef Vermassen en Kris Vincke, hopen vandaag vooral op antwoorden, gaven ze vanmorgen bij aanvang van de zitting al te kennen. Dean deed in het verleden altijd aan schuldverschuiving, hij vond de moord op de fotograaf bijvoorbeeld gerechtvaardigd omdat die "Maïlys pijn zou gedaan hebben".

Verschillende stukken uit het dossier liggen vooraan in de assisenzaal.

Meest gelezen