Videospeler inladen...

Meteen hoogspanning op maffiaproces-Aquino: beschuldigde daagt nabestaanden uit met gebaar dat hij keel doorsnijdt

Het proces over de moord op drugscrimineel Silvio Aquino is meteen onder hoogspanning gestart. Toen een van de beschuldigden de zaal binnengebracht werd, gebaarde hij naar de Aquino's alsof hij een keel doorsneed. Iets wat meteen op veel reactie bij de nabestaanden onthaald wordt. Het duidt meteen ook hoe strak de zenuwen in Tongeren gespannen staan.

In en rond het gerechtsgebouw in Tongeren willen ze dezer dagen niks aan het toeval overlaten. Het assisenhof is omgetoverd tot een versterkte burcht: tientallen combi's bewaken het plein voor de rechtbank, zwaarbewapende agenten zijn massaal aanwezig en vanuit de lucht houdt een politiehelikopter een oogje in het zeil. 

Bekijk hier hoe het plein voor het gerechtsgebouw bewaakt wordt:

Videospeler inladen...

De reden? Het maffiaproces tegen de vijf mannen die beschuldigd worden van de moord op Silvio Aquino, zelf een beruchte drugscrimineel. Naast de massale politieaanwezigheid gelden er nog een resem andere veiligheidsmaatregelen. Zo mag er in de kleine assisenzaal noch pers, noch ander publiek aanwezig zijn. Enkel de advocaten, de veiligheidsdiensten, het hof en de burgerlijke partijen mogen in de zaal zelf aanwezig zijn. Elke beschuldigde wordt ook geflankeerd door twee agenten en iedereen die binnen wil, wordt ook grondig gecontroleerd. 

Het verhaal in een notendop: op 27 augustus 2015 werd de auto waar Silvio Aquino samen met zijn vrouw Silvia in zat, tegengehouden. Niet door de politie - zoals Silvio in eerste instantie dacht - maar door vier mannen met bivakmutsen. Silvia kon ontkomen, Silvio niet. Hij werd afgemaakt met zeven kogels. De mannen die nu terechtstaan zijn lid van een Bosnische Romaclan, hun vermoedelijke opdrachtgever is een man uit Zutendaal. De hele reconstructie van de zaak kan je hier lezen.

Het hoeft niet gezegd dat de clan-Aquino de vijf beschuldigden rauw lust - en omgekeerd. Dat werd meteen ook duidelijk bij het begin van de zitting, toen één van de vijf beschuldigden naar de Aquino's gebaarde dat hij een keel ging doorsnijden, terwijl hij hen aankijkt en lacht. 

Bekijk hier het incident in de zaal:

Videospeler inladen...

Een gebaar dat meteen op veel reactie en tumult onthaald werd bij de nabestaanden, maar noch het hof, noch de advocaten zagen het gebeuren. Intussen heeft de advocaat van de Aquino's de beelden wel gezien: "We hebben dat gesignaleerd aan het openbaar ministerie, die zullen een pv opstellen en dan zal er het nodige gevolg aan gegeven worden."

Het lijkt ook geen toeval dat de man het gebaar maakte. Zijn stiefzoon was ook bij de liquidatie, maar hij overleefde het niet. Volgens een van de beschuldigden slaagde Silvio Aquino erin om zijn wapen af te pakken en hem neer te schieten. "Heel dat gebaar moeten we in die context zien", zegt onze justitiejournaliste Caroline Van den Berghe. "Het is wraak voor wat er toen gebeurd is. De boodschap is aangekomen bij de familie, die er niet mee kon lachen."

Caroline Van den Berghe legt uit hoe beladen deze zaak is:

Videospeler inladen...

Aangezien de beschuldigden en de Aquino's zelf bekend en berucht zijn in het misdaadmilieu, lijkt die massale politieaanwezigheid dus niet overdreven. 

En er is meer, want ook tussen de beschuldigden onderling hangt hoogspanning. Een van hen heeft immers met de politie gepraat en zo de geheimhoudingsplicht - de zogenoemde omerta - doorbroken die er bestaat tussen criminelen. Door sommige andere beschuldigden wordt hij nu beschouwd als verrader. 

In Tongeren hebben ze wel wat ervaring met extreem beveiligde processen - al blijft een proces van die aard wel uitzonderlijk. In 2015 moest een lid van motorbende Hells Angels terechtstaan voor de moord op drie leden van de rivaliserende motorbende Outlaws. Dat draaide uit op een rechtszaak met draconische veiligheidsmaatregelen, een videogetuigenis vanop een onbekende en beschermde locatie en een kroongetuige die een volledig nieuwe identiteit kreeg. Zo ver zijn we in dit proces zeker nog niet, al zal het in Tongeren toch nog vijf weken lang nagelbijten zijn dat het proces zonder grote incidenten verloopt.  

Videospeler inladen...

Meest gelezen