Bewoners van woonzorgcentra en thuiswonende 80-plussers krijgen tweede boosterprik aangeboden

Wie ouder is dan 80 en thuis woont en bewoners van woonzorgcentra kunnen binnenkort een tweede boostervaccin krijgen. Dat heeft de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid beslist. Wie tot deze meest kwetsbare groep behoort, zal ingelicht worden over dit aanbod en een vaccinatie-afspraak kunnen maken. Gisteren zei de Hoge Gezondheidsraad dat een systematisch tweede boostervaccin nochtans niet nodig is.

In totaal gaat het om 400.000 à 450.000 mensen in Vlaanderen die deze prik kunnen krijgen. De vorige prik van deze mensen is meestal al ruim een half jaar geleden. Intussen is bekend dat de bescherming van de vaccins mettertijd langzaam afneemt. Een tweede booster of herhalingsprik kan de immuniteit opnieuw opkrikken. 

Vlaanderen wil binnen enkele weken starten om die extra prik toe te dienen. 80-plussers die nog thuis wonen krijgen een brief en een mail met een aanbod om een nieuwe afspraak te maken in een vaccinatiecentrum in hun regio. In de woonzorgcentra krijgen de bewoners de tweede booster ter plaatse aangeboden. 

Gisteren schreef de Hoge Gezondheidsraad in een nieuw advies nog dat een tweede boostervaccin tegen corona voor de algemene bevolking en de 80-plussers op dit moment nog niet aanbevolen was. 

Vlaanderen biedt de prik voor de meest kwetsbare groep nu toch al aan. "We willen hier absoluut uit voorzorg handelen en de allerzwaksten in onze samenleving  die het meeste risico lopen op een ernstig ziekteverloop door covid de kans geven om hun immuniteit op peil te houden", legt Joris Moonens van Zorg en Gezondheid uit. "We denken niet dat dat in tegenspraak is met de Hoge Gezondheidsraad, het is een voorzorgsmaatregel en een kans om hun immuniteit op peil te houden, zeker bij mensen voor wie de vorige booster al het langst geleden is. We spreken hier toch over mensen die al 6 of 7 maanden geleden hun laatste booster gekregen hebben.” 

De vaccinatiecentra schalen opnieuw op en zouden binnen twee à drie weken klaar zijn om deze doelgroep te vaccineren.  Volgens Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) is een tweede booster voor de jongere bevolking voorlopig nog "onvoldoende nuttig".

Meest gelezen