CD&V-voorzitter Joachim Coens stapt vervroegd op na "dramatische peiling" van De Stemming

CD&V-voorzitter Joachim Coens gaat vervroegd opstappen als voorzitter van CD&V. Hij zal volgende week de partijraad vragen om vervroegde voorzittersverkiezingen uit te schrijven. Zelf is hij geen kandidaat. Dat zegt hij aan VRT NWS, als reactie op De Stemming, het onderzoek naar de kiesintenties van de Vlaming in opdracht van VRT NWS en De Standaard.

Als het nu verkiezingen zouden zijn, zou CD&V de kleinste Vlaamse partij worden. Volgens De Stemming zou slechts 8,7 procent van de bevraagden nog voor CD&V stemmen. Dat is 6,7 procentpunt minder dan het resultaat dat CD&V haalde bij de Vlaamse verkiezingen van 2019. 

"Die peiling is voor ons dramatisch", erkent voorzitter Coens. "Vooral voor onze militanten, die zich dagdagelijks voor de christendemocratie inzetten op het terrein, is dit bijzonder pijnlijk. Ik had geen goede peiling verwacht, ze zijn al een tijdje niet goed, maar nu is het wel heel uitgesproken.”

De CD&V-voorzitter trekt zijn conclusies. "Ik zal aan de partijraad van donderdag voorstellen om vervroegde voorzittersverkiezingen te houden, en ik denk dat het niet aan mij is om daarvoor kandidaat te zijn." Hij speelde naar eigen zeggen al langer met dat idee, maar de resultaten van De Stemming vormden een katalysator.

"Ik had geen goede peiling verwacht, ze zijn al een tijdje niet goed, maar nu is het wel heel uitgesproken", reageert Coens in "Terzake":

Videospeler inladen...

Verantwoordelijkheid

Coens legt de schuld voor de slechte resultaten in de eerste plaats bij zichzelf. “Politiek is een ploegspel, en ik denk dat we moeten kijken hoe het beter kan, maar de eerste verantwoordelijkheid ligt bij de coach. Ik denk wel dat er wat fout liep in het samenspel, daar moeten we zeker lessen uit trekken voor de volgende voorzitter. Je kan niet alles tegelijk van één persoon verwachten, er zijn verschillende spelers op het veld.”

Hij heeft er vertrouwen in dat hij een inhoudelijk sterke partij kan overdragen aan zijn opvolger. “Er is heel veel werk gebeurd de laatste jaren. Er was een vernieuwing die ik wilde organiseren, op vlak van organisatie, maar ook op vlak van inhoud en op vlak van vorm. Dat is gebeurd.”

"Basis ligt er"

Nu is het volgens Coens aan iemand anders om het werk verder te zetten. “Ik geloof echt dat er ruimte is in Vlaanderen voor een volks centrum, en dat moeten wij nu op de kaart zetten. Je ziet in de peiling dat heel veel mensen centrum willen stemmen. De basis ligt er, we hebben de inhoud scherp gesteld en ik denk dat we nu vooruit moeten.”

“De Wetstraat moet meer bezig zijn met de zorgen van de mensen. Recent hebben we op ons congres in Antwerpen drie thema’s naar voren geschoven: een deftig inkomen, een gezond leven en een veilige thuis. Dat is de basis waar mensen mee bezig zijn. Ik denk dat dat we te lang daarboven gepraat hebben.”

Duidelijkheid

Lang zullen we niet op een nieuwe voorzitter moeten wachten, meent Coens. "Ik denk dat het goed zou zijn om in elk geval tegen het nieuwe politieke werkjaar duidelijkheid te hebben over het leiderschap." De komende dagen moet duidelijk worden of dat in de vorm van open verkiezingen zal gebeuren.

Wie nu in het vizier komt als mogelijke nieuwe voorzitter is Sammy Mahdi, de huidige staatssecretaris voor Asiel en Migratie. Hij is morgen te gast in "De ochtend" op Radio 1, net na 8 uur. 

Meest gelezen