Boris Johnson stemt bij lokale verkiezingen 2022
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Conservatieven van premier Johnson afgestraft bij lokale verkiezingen Verenigd Koninkrijk

In het Verenigd Koninkrijk worden de stemmen geteld van de plaatselijke verkiezingen. Uit de eerste resultaten in Engeland blijkt dat de Conservatieve regeringspartij van premier Boris Johnson daar flink wat zetels verliest en ook een paar bastions moet prijsgeven. Labour maar vooral de Liberaaldemocraten maken een sprong vooruit.  

Na de stembusgang gisteren in heel het land zijn de telbureaus in Engeland meteen aan het werk gegaan. Vanmorgen rond 7 uur waren al de eerste tendensen duidelijk. Met de helft van de stemmen geteld, verliest de Conservatieve regeringspartij flink wat zetels en ook een aantal bastions. Oppositiepartij Labour gaat erop vooruit, maar minder spectaculair dan voorspeld. Vooral de Liberaaldemocraten lijken de verliezen van de Conservatieven te verzilveren. 

In Engeland zijn nu de stemmen geteld in meer dan de helft van de plaatselijke raden. Volgens de laatste gegevens  staat Labour bovenaan, met 1.079 raadsleden, 27 meer dan in 2018. De Conservatieven verliezen 100 zetels en houden er 458 over. De Liberaaldemocraten staan op 203 zetels, een winst van 46. De Groene Partij gaat er met 20 zetels op vooruit en heeft nu 30 zetels. 

De Conservatieven verliezen in 1 van de 6 raden waar ze aan de macht waren, ze noemen dat resultaat minder rampzalig dan gevreesd. De linkse oppositiepartij Labour heeft de grote stad Southampton afgesnoept van de Tories, net als een paar belangrijke raden in Londen.  Het heeft Wandsworth en Barnet in handen en maakt ook aanspraak op de overwinning in Westminster. Ook in de rest van Engeland gaat Labour erop vooruit, maar minder spectaculair dan het had gehoopt. De Liberaaldemocraten halen Hull binnen en maken in heel Engeland een inhaalbeweging. 

Effect van partygate en economische crisis

Deze plaatselijke verkiezingen zijn de eerste test voor premier Boris Johnson, die in 2019 aan de macht kwam. De schaduw van partygate, het schandaal over de coronafeestjes in Downing Street, hangt boven deze verkiezingen. Maar ook de sociaaleconomische problemen zoals de hoge energie- en voedselprijzen hebben de keuze in de stemhokjes mee bepaald. Bij Labour was het uitkijken naar de bestuurswissel tussen Jeremy Corbyn en Keir Starmer. Starmer maakt duidelijk een betere indruk, maar het is afwachten of Labour in de loop van de dag zijn vooruitgang verder waarmaakt. 

Straks worden ook de stemmen geteld in Wales, Schotland en Noord-Ierland. In Noord-Ierland wordt ook een nieuw parlement verkozen en is het uitkijken naar de voorspelde winst van de nationalistische republikeinse partij Sinn Féin. 

Meest gelezen