Partijkopstuk Sinn Féin en huidig vice-premier Michelle O'Neill.
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Eerste verkiezingsresultaten Noord-Ierland wijzen op historische overwinning Iers-nationalistische Sinn Féin

Volgens de eerste verkiezingsresultaten in Noord-Ierland zou de katholieke, Iers-nationalistische partij Sinn Féin de grootste in de regio kunnen worden. Dat zou een absolute primeur zijn, want tot hiertoe zwaaiden de protestanten de plak. Sinn Féin is bovendien omstreden, want de partij is de politieke arm van het voormalig Iers Republikeins Leger (IRA).

In Noord-Ierland raken de eerste resultaten van de regionale parlementsverkiezingen langzaam bekend. Die wijzen op een mogelijke overwinning van de katholieke, Iers-nationalistische partij Sinn Féin, de politieke erfgenamen van het Iers Republikeins Leger (IRA).

Sinds de oprichting van het regionale parlement in Noord-Ierland waren het steevast de Brits-gezinde protestanten van de Democratic Unionist Party (DUP) die de plak zwaaiden.

Daar zou nu dus mogelijk verandering in kunnen komen, want Sinn Féin haalt voorlopig 29 procent van de voorkeursstemmen binnen. De DUP behaalt 21 procent van de voorkeursstemmen, en gaat daarmee flink achteruit. Op de definitieve resultaten en de verdeling van de zetels is het nog wachten.

De meest recente resultaten en de voorlopige zetelverdeling kan je onder meer volgen op de website van de Britse omroep BBC.

Het parlementsgebouw Stormont even buiten Belfast.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Het regionale parlement van Noord-Ierland is een van de verwezenlijkingen van het Goede Vrijdagakkoord van 1998. Dat akkoord maakte een einde aan 30 jaar van bloedig geweld. Het regionale parlement van Noord-Ierland vormt nu een regering die verantwoordelijk is voor economie, gezondheid, cultuur en onderwijs, vergelijkbaar met de bevoegdheden van onze regionale regeringen.

Een overwinning van Sinn Féin is niet onomstreden. De katholieke partij is namelijk de politieke arm van het voormalig Iers Republikeins Leger (IRA). Tijdens de Noord-Ierse burgeroorlog pleegde het IRA bloedige aanslagen, waarbij zo'n 1.800 doden vielen. 

De partij Sinn Féin wil met Noord-Ierland nog steeds uit het Verenigd Koninkrijk stappen. Haar belangrijkste programmapunt: de hereniging met de Ierse Republiek in het zuiden.

Bekijk 100 jaar Noord-Ierse geschiedenis in beeld:

Videospeler inladen...

Meest gelezen