Evita Willaert (Groen) wordt nieuwe onderwijsschepen van Gent
Radio 2

Evita Willaert (Groen) vervangt partijgenote Elke Decruynaere als schepen van Onderwijs in Gent

Evita Willaert (Groen) zal haar partijgenote Elke Decruynaere opvolgen als Gentse schepen van Onderwijs, Kinderopvang, Gezinsbeleid en Drempelverlagend Werk. De Gentse groenen moesten op zoek naar een nieuwe naam nadat Decruynaere twee weken geleden aankondigde uit de politiek te stappen "om persoonlijke redenen".

Evita Willaert is door een lokaal ledencongres aangeduid als de opvolger van Elke Decruynaere. Evita Willaert begon 12 jaar geleden in de Gentse politiek als groen OCMW-raadslid. In 2014 werd ze voor het eerst verkozen in de Kamer, ze is er ook lid van de commissie Sociale Zaken. Vijf jaar later werd ze voor het eerst gemeenteraadslid in Gent.

"Ik heb heel graag in het federaal parlement gezeten, maar nu kan ik terugkeren naar mijn oude liefde, het onderwijs", zegt Evita Willaert. Voor haar politieke carrière werkte ze in het onderwijs, onder meer in het deeltijds beroepsonderwijs in Gent. "Ik heb daar ondervonden hoe mooi het is om jongeren te kunnen begeesteren en tot leren te brengen."

Nu kan ik terugkeren naar mijn oude liefde, het onderwijs

Nochtans is dat niet altijd de gemakkelijkste doelgroep. "Het gaat om jongeren die niet altijd met een makkelijke rugzak naar school komen. Soms jongeren met krassen op hun ziel, maar het was een voorrecht om met hen te kunnen werken. En hen in de eerste plaats een beter gevoel over zichzelf te kunnen geven."

Als schepen wil ze zoveel mogelijk de zorgen van de leerkrachten wegnemen met alles wat rond het lesgeven draait. "Zodat ze met zoveel mogelijk toewijding bezig kunnen zijn met de leerlingen", vertelt ze. "Ik wil in de eerste plaats garant staan voor continuïteit, voor zekerheid en voor rust. Nu ik halverwege de legislatuur het schepenambt overneem."

Meest gelezen