Ex-president François Hollande is geen fan van de eenheidslijst.
LP / Olivier Corsan

Met linkse eenheidslijst naar Franse parlementsverkiezingen? Franse PS zet licht op groen

De Franse socialistische partij PS heeft gisteravond laat het licht op groen gezet voor de vorming van een gemeenschappelijk links front bij de parlementsverkiezingen. Die worden in juni gehouden. 

Van de 292 stemgerechtigden van de nationale raad stemden 167 (62 procent) voor. Daarnaast waren er 101 tegenstemmen (38 procent) en 24 onthoudingen. Morgen vindt in Aubervilliers, nabij de  hoofdstad Parijs, een inhuldigingsevenement voor "Nouvelle Union populaire écologique et sociale" plaats. Naast de PS, maken ook de radicaal-linkse partij La France Insoumise van Jean-Luc Mélenchon, de belangrijkste milieupartij, Europa-Ecologie Les Verts (EELV), en de Parti communiste (PCF) deel uit van het links blok.

De PS is in Frankrijk sterk verdeeld over die frontvorming. De partij behaalde een desastreus resultaat bij de presidentsverkiezingen vorige maand. Enkele vooraanstaande kopstukken uitten kritiek op de mogelijke samenwerking. Onder meer ex-president François Hollande deed dat. Hij vindt dat zijn partij veel te snel plat op de buik gaat voor de radicaal-linkse partij van Mélenchon. Vooral de zeer kritische houding tegenover Europa en de EU stoot Hollande tegen de borst.

Maar uiteindelijk stemde toch 62 procent van bestuursleden voor de linkse frontvorming. De eenheid binnen de Franse PS lijkt hiermee allerminst hersteld. Integendeel, want verschillende vooraanstaande partijleden dreigen er nog steeds mee de partij te verlaten of met een eigen lijst naar de parlementsverkiezingen in juni te trekken. 

Meest gelezen