Twaalf Limburgse gemeenten bundelen krachten tegen geluidshinder Liège Airport

Twaalf Limburgse gemeenten uit België en Nederland vrezen dat de uitbreidingsplannen van de luchthaven van Luik voor geluidsoverlast gaan zorgen, en dienen daarom een bezwaarschrift in. De gemeente Riemst heeft een advocaat aangesteld in opdracht van de 12 gemeenten om enkele maatregelen aan de luchthaven voor te leggen. 

De luchthaven van Luik wil in 2023 uitbreiden en de 2de landingsbaan verlengen van 2.340 meter naar 3.286 meter. Die veranderingen zorgen voor ongerustheid bij een aantal Limburgse gemeenten. Ze vrezen voor geluidsoverlast, vooral ook 's nachts. Daarom hebben de gemeentes in het zuiden van beide Limburgen hun krachten gebundeld. 

Ik werd deze nacht om 3 uur nog wakker omdat er een luidruchtig vliegtuig over kwam gevlogen

Patrick Jans, schepen van Milieu van Tongeren

"We zijn niet tegen de luchthaven, we beseffen het economisch belang er zeker van", begint burgemeester van Riemst Mark Vos (CD&V), die het initiatief nam om een advocaat in opdracht van de 12 gemeenten aan te stellen. "Maar met de huidige uitbreidingsplannen zal het aantal vluchten boven onze gemeente tegen 2040 meer dan verdubbelen. Dat zorgt voor heel wat lawaai, vooral van de zware vliegtuigen." 

Ook schepen van Milieu van Tongeren Patrick Jans (Tongeren.nu) merkt zelf dat het lawaai soms niet te harden is. "Ik werd deze nacht om 3 uur nog wakker omdat er een luidruchtig vliegtuig over kwam gevlogen. Als je een vaste slaper bent heb je er geen last van, maar anders is dit een groot probleem." 

Milderende maatregelen

Daarom dienen de 12 gemeenten - in Belgisch-Limburg gaat het over Gingelom, Heers, Tongeren, Hoeselt, Bilzen, Lanaken, Riemst, en Voeren - een bezwaarschrift in zodat de Waalse overheid milderende maatregelen kan treffen. "We vragen een verbod op zware geluidsmakende vliegtuigen, hopen op een betere spreiding van de vluchten en hopen dat de nachtvluchten in het algemeen beperkt kunnen blijven", benadrukt Jans. 

"De Boeing 740 kan nergens anders meer landen dan in de luchthaven van Luik, dat zegt ook al veel", gaat Vos verder. "We gaan nu de procedure starten en hopen dat de Waalse overheid ons daarin volgt. We blijven sowieso tot het uiterste gaan voor het belang van de inwoners van de Zuid-Limburgse gemeenten." 

Meest gelezen