Kruibeke stopt fusiegesprekken met Beveren en wil gesprekken met Temse en Zwijndrecht heropstarten 

Een wisselmeerderheid in Kruibeke heeft beslist om de huidige fusiegesprekken met Beveren stop te zetten. Terzelfdertijd werd ook beslist om de mogelijke fusiegesprekken terug op te starten, maar niet meer exclusief met Beveren. Zo behoort een fusie met Temse of Zwijndrecht weer tot de mogelijkheden.

"Het college heeft voor zijn beurt gesproken", zegt oud-burgemeester en oppositieleider Jos Stassen (SamenVoorKruibeke). "Een dergelijke belangrijke beslissing neem je niet met enkel de burgemeester en de eerste schepen. Daardoor wordt de gemeenteraad buitenspel gezet, en daarom stopt het hier."

En stoppen deed het want bij de stemming moest de meerderheid de duimen leggen omdat het onafhankelijk gemeenteraadslid Catherine Hermans uit de meerderheid stapte en meestemde met de oppositie. Belangrijk detail: Hermans maakte bij de coalitiegesprekken 3 jaar geleden de meerderheid mogelijk door uit de partij van haar oom, ex-burgemeester Antoine Denert (D.E.N.E.R.T), te stappen en als onafhankelijke aan te sluiten bij de coalitie tussen N-VA en CD&V waardoor niet alleen Antoine Denert maar ook Jos Stassen buiten spel gezet werd.

Antoine Denert was 12 jaar geleden al vragende partij om te fusioneren met Beveren en ving toen bot. Nu stemde hij ook mee om het traject te stoppen.

Zwijndrecht en Temse

"Wij zijn gemeenteraadsleden die het beste voor hebben met Kruibeke", stelt Jos Stassen. "En wij zijn niet tegen een fusie maar we willen eerst onderzoeken of de gemeente nog wel voldoende bestuurskrachtig en zelf bedruipend is. En tegelijkertijd willen we terug gesprekken met Zwijndrecht en Temse opstarten."

Maar zowel Zwijndrecht als Temse lieten in het verleden al weten geen belangstelling te hebben voor een fusie met Kruibeke.

Wij hebben ook gesproken met Temse en Kruibeke, maar enkel Beveren bleef over als valabele gesprekspartner

Burgemeester Dimitri Van Laere

"Wij hebben die gesprekken gevoerd," bevestigt burgemeester Dimitri Van Laere (N-VA). "Zonder resultaat echter. Enkel Beveren bleef over als valabele gesprekspartner. Dus nu opnieuw gaan praten met Temse en Kruibeke is volgens mij puur tijdsverlies." Daar is Jos Stassen het dan weer niet mee eens: "Wij werden pas ingelicht als de trein al vertrokken was en dat kan niet. Dergelijke belangrijke beslissing moet genomen worden door de volledige gemeenteraad en die moet er van stap één bij betrokken worden."

Terug naar af

Daarmee is alles terug naar af en wordt er vanaf nul herbegonnen. De gemeenteraad komt volgende week al terug bijeen en daar zal een werkgroep samengesteld worden over de partijgrenzen heen. 

Deze beslissing werd na stemming goedgekeurd door de volledige gemeenteraad met uitzondering van schepen Kris Smet (CD&V) die zich onthield. "Uiteindelijk kan de uitkomst dezelfde zijn, en zullen we misschien opnieuw bij Beveren terechtkomen", zegt Stassen. "Maar dan zal er tenminste een echt mandaat zijn dat gedragen is door de voltallige gemeenteraad."

Er is een tijdlijn afgesproken, en die wordt bevestigd door zowel meerderheid als oppositie. De algemeen directeur zal tegen eind juni een eerste bestuursanalyse maken waarna de gesprekken kunnen gevoerd worden. Bedoeling is om tegen begin september een idee te hebben welke richting het uitgaat en tegen oktober te weten waaraan en waaraf om dan tegen eind december te beslissen. "Daarmee halen we alsnog de timing die de Vlaamse overheid oplegt", bevestigen zowel Van Laere als Stassen.

Meest gelezen