Culinair Festival Gent Smaakt
Foto stad Gent

In Gent is voortaan maar plaats voor 1 culinair festival op openbaar domein

Gent laat voortaan maar 1 culinair festival toe op zijn  openbaar domein. Op die manier wil de stad vermijden dat de lokale horecazaken tegen de concurrentie van culinaire festivals moeten opboksen. "Kleinere culinaire festivals verwijzen we door naar private locaties", zegt schepen Sofie Bracke (Open VLD).

De stad Gent deed onlangs een oproep naar organisatoren om hun culinair festival op openbaar domein aan te bieden. Gent Smaakt was enige kandidaat, en dat 4-daags festival haalt het dan ook binnen. "Met de nieuwe regel willen we vooral lokale horecazaken beschermen. Zij kregen te vaak te maken met culinaire festivals die vlak voor hun deur plaatsvinden", legt schepen Sofie Bracke (Open VLD) uit.

Het is onmogelijk om nu nog een private locatie te vinden voor ons festival

Guus van der Kreeft, organisator van het Gentse Maatjesfestival

De nieuwe regel stuit op kritiek bij kleinere festivals die zichzelf niet echt beschouwen als culinair festival. Dat is ook zo bij het Gentse Maatjesfestival dat plaatsvindt tijdens het weekend van 18 en 19 juni. "Wij moeten nu verhuizen naar een private locatie, maar het is quasi onmogelijk om nu nog een locatie te vinden die beschikbaar is voor die periode", zegt organisator Guus van der Kreeft.

Wat met Gentse Winterfeesten?

"Als ze eetkraampjes op openbaar domein verbieden, kunnen ze ineens ook de Winterfeesten afschaffen", gaat van der Kreeft verder. "Daar zie je toch maar weinig mensen een muts of houten popje kopen. De meeste mensen gaan er juist speciaal naar toe voor die eetkraampjes."

De nieuwe regel geldt voor de komende 3 jaar, tot dan mag Gent Smaakt als enige een culinair fesival organiseren. Nadien kunnen andere festivals zich weer kandidaat stellen.

Meest gelezen