Kringwinkel Open Plaats verkoopt planten

Gentse kringwinkel verkoopt tweedehandsplanten

De twee kringwinkels van Open Plaats in Gent en Destelbergen verkopen sinds vandaag tweedehandsplanten en  plantenaccessoires. Ook planten passen in een circulaire economie, vindt Open Plaats. "Jammer van de energie die je erin hebt gestopt als je planten weggooit, het is beter als het in een kringloop verloopt."

Enkele weken terug is Open Plaats gestart met planten te verzamelen. Wie planten op overschot heeft, kan die binnenbrengen op de geefpunten van de kringwinkel. “De kringwinkel wil eigenlijk zo veel mogelijk aan circulaire economie doen”, zegt communicatiemedewerker Bea Vanelslander. “We willen voorkomen dat er nieuwe grondstoffen worden gebruikt waardoor er ook minder afval is. Dan zijn we beginnen te kijken of we naast materialen ook planten op die manier kunnen aanbieden.”

Veel mensen kopen planten die te groot worden, die ze niet kunnen verzorgen, of die het minder goed doen dan gedacht
Bea Vanelslander

Zonde om weg te gooien

“Veel mensen kopen planten die ze niet zo goed kunnen verzorgen, die te groot worden of die het minder goed dan gedacht”, vertelt Vanelslander. “Als je die weggooit is het jammer voor alle tijd, energie en water die je er hebt ingestoken.” Naast de planten zijn er ook allerlei plantenaccessoires zoals hangers en staanders terug te vinden in de winkels. Die accessoires hebben de werknemers volledig gemaakt uit geüpcycled restmateriaal. De hangers zijn bijvoorbeeld gemaakt uit T-shirts die niet meer geschikt zijn om te dragen. Voor het design konden ze rekenen op het sociaal ontwerpbureau Volmaakt.

Meest gelezen