Archieffoto ter illustratie

Gidsen in Antwerpen leren hoe ze mensen met autisme kunnen boeien: "Een echte eyeopener"

Tijdens hun opleiding aan het CVO Vitant in Antwerpen, kreeg een groep van 25 gidsen een bijscholing over hoe om te gaan met mensen met autisme tijdens een rondleiding. Meestal weten de gidsen op voorhand dat er in de groep mensen met autisme zijn waar ze dan rekening mee kunnen houden. Er werden een aantal handige, praktische tips gegeven, die voor veel gidsen een echte eyeopener waren. 

"Eigenlijk zijn het wel logische tips," zegt 1 van de deelnemers Luc Borgions, "mensen met autisme hebben het soms moeilijk om beeldspraak, sarcasme of lichaamstaal juist te interpreteren, ze zijn snel afgeleid en willen structuur" Daar gaat hij nu rekening mee houden. Ook gids Ria de Pooter is blij met de tips: " vaak merk je dat het teveel wordt voor sommige jongeren, ze beginnen lawaai te maken, rondjes te draaien. Soms weet je dan niet dat het gaat over jongeren met een autismespectrumstoornis. Het is dan belangrijk om wat rust in te bouwen in je rondleiding, of om naar een prikkelarme omgeving te gaan."

Op voorhand ga ik foto's doorsturen van de omgeving en van mezelf

Luc Borgions, gids in opleiding

Meestal worden de gidsen op voorhand op de hoogte gebracht dat er een paar mensen met autisme de gidsbeurt komen bijwonen. Dan kunnen de gidsen op voorhand al foto's doorsturen van zichzelf, of van de kunstwerken die ze gaan bekijken. Zo worden de deelnemers met autisme al wat op hun gemak gesteld, en herkennen ze de omgeving als ze er voor het eerst arriveren. 

Volgens docent Chris van Cauwenberghe is structuur ook heel belangrijk. "Gidsen moeten heel gestructureerd tewerk gaan, zo worden ze trouwens voor iedereen een betere gids." Hij hoopt dat elke gids in Vlaanderen een soortgelijke bijscholing krijgt. " 

Meest gelezen