Nieuwe GovApp moet overheid miljoenen besparen aan sms-kosten in haar communicatie met de burger 

De overheid heeft deze week GovApp gelanceerd, een nieuwe app om te communiceren met de burger. De app zal in eerste instantie vooral informeren over covid, maar kan later ook voor andere communicatie gebruikt worden. Met de app wil de overheid vooral besparen op sms-kosten. In december vorig jaar bijvoorbeeld verstuurden de verschillende overheden samen voor een miljoen euro aan sms'jes.

Informatie over bijvoorbeeld je covidtest komt nu via sms, maar dat soort berichten kost de overheid letterlijk miljoenen euro's. Door die communicatie in de GovApp te steken, besparen de verschillende overheden een pak geld. Het gaat volgens Digitaal Vlaanderen om 15 miljoen euro per jaar (red. in een coronajaar zoals 2021).

Daarnaast is het volgens de overheid ook veiliger om met een aparte app te werken, omdat sms-berichten vaak bij phishing wordt gebruikt. "Het gaat dan om sms'en die zogezegd van de overheid komen met links waarop je moet klikken en die dan aan je geld of gevoelige informatie zitten", legt Barbara Van Den Haute uit. Zij is administrateur-generaal bij Digitaal Vlaanderen dat de app mee ontwikkelde. "Als we communiceren via onze eigen app, wordt overheidscommunicatie ook veiliger."

Hoeveel kost een sms'je sturen de overheid?

Als de overheid een berichtje stuurt, betaalt ze daarvoor 0,025 euro per sms. Dat is al met 70 procent korting (en exclusief BTW). Tijdens een crisis, zoals met corona kan dat bedrag aardig oplopen.

In december 2021 betaalden de verschillende overheden 1 miljoen euro aan sms-kosten met informatie over covid. In januari 2022 zakte dat bedrag al naar 380.000 euro, in februari naar 120.000 euro.

De 15 miljoen euro waarvan sprake is in het artikel,  is het bedrag dat de overheid jaarlijks zou betalen mochten we vandaag nog in dezelfde crisissituatie zitten als in 2021.

Geen persoonlijke gegevens

Als je de app downloadt, moet je je gsm-nummer ingeven. Je krijgt dan een sms met een code en dan kan je aan de slag. De app lijkt op een postvak waarin je verschillende berichten kunt ontvangen. "Op die manier kunnen we ook meer gedetailleerde informatie en meer visuele berichten sturen", zegt Van Den Haute. "Via sms kunnen we maar beperkt communiceren."

De berichten die we via de app versturen bevatten geen gevoelige persoonlijke gegevens

"De berichten die we via de app versturen, bevatten geen gevoelige persoonlijke gegevens, zoals bijvoorbeeld een rijksregisternummer", zegt ze voort. "Maar een bericht kan wel specifieke gegevens bevatten die je nodig hebt voor één of ander dossier, zoals een code." De dienstverlening via sms gaat overigens niet meteen verdwijnen.

De app komt er nu op vraag van de ministeries van Volksgezondheid om informatie over corona te versturen. Op termijn is het de bedoeling om de app ook andere overheidsinformatie te gebruiken. Daarom is voor de neutrale naam GovApp gekozen. "Het kan gaan om boodschappen van openbaar belang, in verband met de gezondheid, overstromingsrisico's of crisissen", zei ontwikkelaar Frank Robben daar eerder al over.

En BeAlert dan?

Is die app dan wel nodig, want met "BeAlert" bestaat er al een systeem om burgers te informeren bij crisissituaties. Volgens Digitaal Vlaanderen werkt het systeem anders. BeAlert is een sms-dienst voor noodsituaties. Je krijgt zo'n waarschuwing op basis van de locatie waar je bent.

De GovApp zou geen locatie bijhouden. Ongeacht waar je bent, zul je dus meldingen ontvangen. Toch lijkt het niet onlogisch dat uiteindelijk al die diensten in één app komen. "De gesprekken met BeAlert lopen", zegt Barbara Van Den Haute daarover. Al zijn er nog geen concrete plannen.

GovApp is sinds deze week te downloaden, dat gebeurde al 21.000 keer. De app werkt op de meeste telefoons. "We ondersteunen 99,4 procent van alle toestellen die in ons land actief zijn", claimt Van Den Haute.

Een voorbeeld van een testbericht van BeAlert:

Meest gelezen