AFP or licensors

Hongaarse premier Orbán zet Europese boycot van Russische olie op de helling: "Atoombom voor onze economie"

Hongarije zet het zesde Europese sanctiepakket voor Rusland op de helling. Vooral de boycot van Russische olie is voor premier Viktor Orbán moeilijk te verteren. Nochtans heeft zijn land - net als Slovakije - al anderhalf jaar uitstel gekregen. Dat moet voor Orbán minstens 5 jaar worden.

De Europese Commissie had enkele dagen geleden - na weken onderhandelen - het zesde sanctiepakket tegen Rusland afgeklopt. De zwaarste sanctie in dat pakket is ongetwijfeld de olieboycot. De import van Russische olie wordt binnen dit en 8 maanden verboden. Over 6 maanden zou er een invoerverbod komen voor ruwe olie. 2 maanden later ook voor olieproducten.

IN KAART – Hongarije:

In ruil voor de snelle afbouw van de invoer van Russische olie voorziet Europa steun voor de lidstaten. Voor erg afhankelijke lidstaten als Hongarije werd zelfs anderhalf jaar uitstel voorzien. Ruim 60 procent van de olie in Hongarije komt uit Rusland. Het land ligt ook niet aan een zee om makkelijk olie van elders in te voeren.

GRAFIEK – Hoe afhankelijk is Hongarije van Russische olie:

Orbán noemt het huidige voorstel van de Europese Commissie "een atoombom voor de Hongaarse economie". Al benadrukt hij dat Hongarije openstaat om de onderhandelingen opnieuw te openen. Concreet meldt Orbán dat er minstens 5 jaar tijd nodig is om de Hongaarse olie-industrie om te bouwen. En dat dit ettelijke miljarden aan investeringen zal vergen.

Tegelijk geeft hij mee dat hij er niet van overtuigd is dat het wel een goed idee is om die grote investeringen de komende jaren te doen. "Ik ben niet op zoek naar een confrontatie met de Europese Unie, ik wil samenwerken", benadrukt Orbán, "maar dat is alleen mogelijk als ze ook met onze belangen rekening houden."

De Hongaarse premier Orbán en de Russische president Vladimir Poetin hebben altijd een goede relatie gehad. Dus probeert Hongarije alle sancties wat af te zwakken door te dreigen met een veto om het hele pakket tegen te houden. Het brengt het land wat in een lastig parket met Polen dat vaak een medestander is van Hongarije in heel wat Europese dossiers. Polen is een fervente voorstander van zware sancties tegen Rusland.

FOTO - Poetin en Orban bij een staatsbezoek in Moskou in 2019:

Meest gelezen