VRT

Street art-kunstenaar ROA maakt in Sint-Niklaas een van de grootste kunstwerken in ons land 

De internationaal gerenommeerde street art-kunstenaar ROA uit Gent heeft een nieuw werk gemaakt in Sint-Niklaas. In opdracht van de stad maakte hij deze keer een uniek werk met verschillende dieren bij elkaar: een reiger, een vos, een eekhoorn en een egel. Het kunstwerk is aangebracht op een gigantische muur in Vijfstraten, vlak bij het station. Het is het vijfde werk in de stad van zijn hand.

ROA is een van die kunstenaars die niet graag in the spotlight staat, maar zijn werken daarentegen vallen altijd op in het straatbeeld. Het zijn grote werken, in zwart-witte en grijstinten en stellen altijd dieren voor die vaak in een stedelijke context te vinden zijn: konijnen, ratten, andere knaagdieren en vogels. ROA kaart ook regelmatig uitstervende diersoorten aan. 

ROA is het pseudoniem van een anonieme Gentse kunstenaar, die de voorbije twintig jaar wereldwijd monumentale werken op muren en gebouwen schilderde, van Londen, New York, Parijs en Berlijn tot Johannesburg, Bangkok en Perth. Hij is één van de bekendste en belangrijkste Belgische street artists van het moment. ROA vliegt de wereld rond om bijzondere muren te beschilderen. 

Het werk dat vandaag in Sint-Niklaas is voorgesteld toont 4 dieren die vaak in onze gebieden voorkomen, en niet met uitsterven bedreigd zijn. Hij maakte het werk op vraag van street art-curator Bart Warnier van Wham Office, in opdracht van de stad. Warnier spotte de muur een jaar geleden en nam contact op met ROA. 

Verschillende dieren bij elkaar

Het monumentale werk is aangebracht op een betonnen muur van 28 bij 13 meter bij Vijfstraten in Sint-Niklaas, vlak bij het station. De muur is een zijgevel van schietclub The Chapel. Het is meteen één van de grootste werken van deze invloedrijke kunstenaar in dit land. Urban en street culture kleuren hiermee verder het Sint-Niklase straatbeeld, met dit werk als één van de topstukken van de intussen uitgebreide Sint-Niklase street art-collectie.

Treinreizigers op de lijn tussen Antwerpen en Oostende kunnen het werk vanop de trein bewonderen. De muur die als canvas is gebruikt, is geen perfect gladde muur. Hij is verweerd en aangetast door de tijden, maar dat is net wat de kunstenaar aantrekt.

ROA gebruikt altijd verweerde muren, een effen witte muur zal hem niet overtuigen

Curator Bart Warnier

Kunstenaar ROA liet zich voor het werk inspireren door zijn omgeving. Het werk toont een reiger, een vos, een eekhoorn en een egel. "Hij is gestart tijdens het paasweekend, maar dat liep een beetje uit", zegt Bart Warnier. "En hij had ook ineens zin om nog extra dieren erbij te zetten. We gaan hem niet tegenhouden natuurlijk. Dat is mooi meegenomen."

Hieronder zie je een timelapse, gemaakt tijdens dag 9:

Een van de grootste ROA-kunstwerken

De kunstenaar maakte gebruik van de muur zoals die is: met roestige betonijzers en scheuren erin. De staart van de vos draait om de hoek van het gebouw en de nek van de reiger zit in een betonnen raster. "De dieren zitten als het ware deels buiten en deels binnen in een soort kooi", zegt Warnier.

Eerder maakte ROA werken in de stad in onder meer de bibliotheek en het jeugdcentrum Den Eglantier. Er waren oorspronkelijk ook werken op het terras van een winkel in de Stationsstraat en in 't Bau-Huis. Die sneuvelden jammer genoeg bij renovaties. Dat gebeurt wereldwijd wel meer met zijn werken en met streetart in het algemeen.

Anoniem: "Mijn werken spreken voor zichzelf"

Net als vele andere street-artkunstenaars, wil ook ROA anoniem blijven. Warnier: "Hij vroeg ook via zijn manager om mensen met grote camera's te proberen te weren. 'Mijn werken spreken voor zichzelf', zegt hij daarover."

Het werk is een van de grootste ROA-kunstwerken in ons land, naast een uil in Hasselt en de skeletten op het GUM, het Gentse Universiteitsmuseum.

Op de website www.ontdeksintniklaas.be is een timelapse te zien van de creatie van het werk.

Meest gelezen