Radio 2

Kapper uit Landen geeft gratis knipbeurt aan Oekraïense vluchtelingen

Een kapper uit Landen geeft vanaf vandaag een gratis knipbeurt aan Oekraïense vluchtelingen. Kapper Benjamin Lenaerts wil de vluchtelingen een “eigen momentje” geven na alles wat ze meegemaakt hebben in hun thuisland.

Vanaf vandaag kunnen Oekraïense vluchtelingen gratis hun haren laten knippen of verzorgen bij kapper Benjamin. “Het menselijke aspect is erg belangrijk”, zegt Benjamin. “De mensen zijn moeten vluchten, niet wetende of ze nog een thuis zullen hebben als ze terugkeren. Ik ben een geëngageerd persoon en hoop dat we zelf nooit zullen moeten vluchten.”

Voor een vrouw zijn haren erg belangrijk
Kappersvrouw Annick

Benjamin contacteerde de dienst Welzijn van de gemeenten Linter, Landen en Tienen om de actie bekend te maken. “Zij brengen de mensen aan, en ik knip ze”, zegt Benjamin. Ook zijn vrouw Annick staat voor de volle 100 procent achter de actie: “Ik vind het belangrijk dat die mensen weer een thuis krijgen. Als ik in die situatie was, zou ik ook willen dat de mensen mij zouden opvangen en wat verzorgen”, aldus Annick, die weet hoe belangrijk haren zijn voor een vrouw. “Als je een beetje opgetut bent met een mooi kapsel, zie je er meteen anders uit.”  

Vandaag kwamen al twee Oekraïense vluchtelingen hun haren laten knippen. “De communicatie is wel wat moeilijk. Ze spreken vaak geen Engels en ik spreek helaas geen Oekraïens. Maar gelukkig kunnen ze een foto tonen van welke coupe ze willen”, lacht Benjamin. De knipbeurt is bovendien volledig gratis. “Het is al erg genoeg dat die mensen zijn moeten vluchten met enkel een klein zakje en wat basisspullen. Ze zijn erg dankbaar.”

Meest gelezen