Foto: IVAREM

Mechelen start proefproject met afvalstraatjes bij IVAREM: "Files aan drukke Leuvensesteenweg verminderen"

De stad Mechelen en IVAREM starten met een proefproject rond ondergrondse afvalcontainers in de buurt van het hoofdkantoor van IVAREM aan de Leuvensesteenweg. Buurtbewoners krijgen een gratis badge waarmee ze hun vuilnis dag en nacht kunnen weggooien in de ondergrondse afvalcontainers. De stad ziet heel wat voordelen in het systeem.

Aan het hoofdkantoor van IVAREM, aan de Leuvensesteenweg in Muizen, staan ondergrondse containers, ook wel bekend als afvalstraat. Die mogen vanaf nu gebruikt worden door buurtbewoners die in een straal van 150 meter rond IVAREM wonen. Zij krijgen een gratis badge en kunnen er op elk moment terecht om hun afval weg te gooien, zonder huisvuilzakken, en ze betalen per volume. Papier en glas zijn gratis. 

Geen huisvuilzakken

Het systeem wordt al gebruikt in een sociale woonwijk in Mechelen. Daar komen geen afvalophalers meer langs en is het dus verplicht. In de buurt van IVAREM zullen de bewoners voorlopig nog mogen kiezen. "Als iedereen meedoet, hoeven we geen afval meer op te halen op de drukke, filegevoelige Leuvensesteenweg", legt schepen Koen Anciaux (Open Vld) uit, die ook voorzitter is van IVAREM. "Op die manier hebben mensen ook geen huisvuilzakken meer nodig. 

Op termijn is het de bedoeling om de hele binnenstad en stationsbuurt van Mechelen uit te rusten met ondergrondse afvalcontainers. 

Meest gelezen