Radio 2

Mechels opvangcentrum op de Zwartzustervest sluit na 3 jaar definitief de deuren

Het opvangcentrum van het Rode Kruis-Vlaanderen in Mechelen sluit na 3 jaar zijn deuren. Het gebouw zal worden gesloopt om plaats te maken voor een nieuwe zorgcampus van Zorgbedrijf Rivierenland. Mechelen zal wel vluchtelingen blijven opvangen.

De laatste bewoners van het opvangcentrum op de Zwartzustervest in Mechelen zijn vorige week verhuisd naar een ander opvangcentrum in Boom. Ze moesten plaatsmaken voor de nieuwe zorgcampus van Zorgbedrijf Rivierenland. Mechelen blijft de komende tijd wel nog vluchtelingen uit onder meer Oekraïne opvangen in het nooddorp aan de Nekker.

De hele verhuisoperatie is vlekkeloos verlopen
André Bockstal, Rode Kruis-Vlaanderen

“De hele verhuisoperatie is vlekkeloos verlopen, al voelt het voor ons allemaal toch een beetje raar om na drie jaar de deuren definitief te sluiten”, zegt André Bockstal van Rode Kruis-Vlaanderen. Het opvangcentrum heeft in zijn driejarig bestaan om en bij 700 aanvragen van bijna 60 verschillende nationaliteiten behandeld. “Het is ongelooflijk straf wat we hier de afgelopen jaren verwezenlijkt hebben”, vertelt Gabriella De Francesco, schepen van sociale zaken en welzijn.

In het nooddorp aan de Nekker zal de stad Mechelen voor activiteiten, onderwijskansen, taallessen, psychologische en medische begeleiding zorgen. “Doorheen de jaren hebben we in Mechelen een ruime expertise opgebouwd en zien we het als onze plicht om vluchtelingen een thuis te geven", aldus Gabriella De Francesco.

Meest gelezen