Zonk Russisch oorlogsschip Moskva door Amerikaanse inlichtingen? Zo voert VS oorlog "met de afstandsbediening"

Amerikaanse inlichtingen zouden een belangrijke rol gespeeld hebben in de aanval op het Russische oorlogsschip Moskva. Dat melden verschillende Amerikaanse media. Het mag duidelijk zijn: informatie is in deze oorlog een bijzonder effectief wapen. En vooral de Verenigde Staten spelen daar een grote rol in.

Het was een opdoffer van formaat voor de Russen, toen op 14 april hun vlaggenschip in de Zwarte Zee zonk. "Door een brand", klonk het bij de Russen. "Een succesvolle aanval met raketten", was de Oekraïense versie. 

Videospeler inladen...

Nu blijkt dat de Verenigde Staten Oekraïne geholpen zouden hebben, door cruciale inlichtingen te verschaffen. Dat melden verschillende Amerikaanse media. 

Officieel wordt er niets bevestigd, maar volgens bronnen zou Oekraïne gevraagd hebben om "een schip dat ten zuiden van Odessa voer" te identificeren. De Verenigde Staten konden bevestigen dat het over de Moskva ging en konden ook de exacte locatie doorgeven. Het resultaat: twee raketten later lag de Moskva op de bodem van de zee. 

Over hoe belangrijk de informatie uiteindelijk was, lopen de versies uiteen. Aan de New York Times laten twee bronnen uitschijnen dat Oekraïne de informatie eigenlijk al had, en dat de Amerikaanse informatie dus een bevestiging was van wat er al geweten was. Andere bronnen beweren dan weer dat het ging om "cruciale informatie" waardoor het schip geraakt kon worden. Al wordt er ook meteen bijgezegd dat Amerika niet geweten zou hebben dat er een aanval op het schip zou volgen.

Het verlies van de Moskva was een enorme klap voor de Russen. Het 186 meter lange schip was het vlaggenschip van de Russische vloot in de Zwarte Zee en stuurde de verschillende wapensystemen van de hele vloot aan. Bovendien was het schip ook uitgerust met een eigen arsenaal aan oorlogsmateriaal, zoals helikopters of drones. Lees: een schip dat je niet wil verliezen.

Hoe dan ook lijkt het erop dat de Verenigde Staten steeds een stapje verder gaan in hun hulp aan Oekraïne. Ze leveren wapens en - mogelijk nog belangrijker - informatie aan het land. Oekraïne zou erin geslaagd zijn om verschillende hoge generaals van het Russische leger uit te schakelen door Amerikaanse informatie. Al ontkent Amerika ook hier dat het die informatie verschaft heeft. 

Maar hoe ver kunnen ze daarin gaan? In principe is er geen grens, zegt professor internationale politiek Jonathan Holslag. "De kunst voor de Amerikanen bestaat erin dat ze moeten delen, maar ook niet te veel zodat ze niet te veel verraden over hun capaciteiten." 

Eigenlijk voeren zij oorlog met de afstandsbediening

Jonathan Holslag

De Amerikaanse geheime diensten CIA en NSA verzamelen alle signalen, informatie, foto's en maken daar een analyse van in nota's of beelden. Na een filtering delen ze die info dan met - in dit geval - Oekraïne. "Eigenlijk voeren zij oorlog met de afstandsbediening. Achter de schermen hebben zij de touwtjes in handen", benadrukt Holslag. "Zonder de Amerikanen had deze oorlog er heel anders uitgezien. Informatie is in deze eigenlijk belangrijker dan wapens. Zonder informatie weet je niet waar de vijand zit, en schiet je maar wat in het wild rond. De Amerikanen richten, de Oekraïners schieten", zo vat hij samen. 

Wat hebben de Amerikanen daar dan eigenlijk bij te winnen? "Ze willen de Russen een koekje van eigen deeg geven, hen demoraliseren, aan de gewone Rus tonen dat de operatie een grote blunder was. Als de Russen in het zand bijten, is dat een duidelijk signaal, ook bijvoorbeeld aan de Chinezen. Eigenlijk gebruiken ze een klein land als hefboom tegen een groot land."

Voorlopig beseffen de Russen nog dat zij met conventionele middelen de Amerikanen niet de baas kunnen. "Het is niet zo moeilijk om pakweg een onbemand vliegtuig uit de lucht te halen, maar dan gaan ze wel een open confrontatie aan met de Verenigde Staten." Voor Rusland rest dan nog de nucleaire optie. "Maar dan weten ze dat het tot een breuk komt met China. De Chinezen geven veel ruimte aan de Russen, maar een nucleaire aanval is een no pasaran."

De vraag blijft wat de volgende stap is, zowel van Russische als van Amerikaanse kant.

Bekijk hieronder het gesprek met expert inlichtingendiensten en veiligheid, Kenneth Lasoen, in Laat:

Videospeler inladen...

Meest gelezen