Een performance van 'De Kotroute' in de tuin van een studentenhuis
Radio 2

Na 2 jaar weer Kotroute in Gent: "We willen kunst toegankelijker maken voor studenten"

Gisteravond hebben een paar honderd jongeren ‘De Kotroute’ in Gent gevolgd. Dat is een laagdrempelig kunstenfestival waarbij jonge creatievelingen doorheen verschillende locaties in de stad hun werk kunnen laten zien. Het parcours liep langs studentenkoten en verschillende musea. 

Na 2 jaar coronacrisis, is 'De Kotroute' in Gent gisteravond weer kunnen doorgaan. Het kunstenfestival heeft een paar honderd jonge en iets minder jonge mensen gelokt. Het parcours met kunstwerken en optredens liep niet alleen langs studentenkoten in Gent, maar ook in de Kunsthal, het GUM (Gents Universiteitsmuseum) en de Plantentuin waren kunstwerken of performances te zien. Het festival werkt samen met onder andere het Gentse Universiteits Museum (GUM), Kunstwerkt, KASK Gent en de Universiteit Gent. “Met het kunstenevenement willen we kunst toegankelijker maken voor studenten”, zegt Anna Legrand van De Kotroute.   

Een deel van de kunstwerken en performances brengen we naar studentenkoten

Anna Legrand, projectleider 'De Kotroute'

“Kunst toegankelijk maken betekent ook dat we kunst naar de mensen moeten brengen, en dus hebben we een deel van de kunstwerken en performances naar studentenkoten gebracht. Er hebben dit jaar niet alleen Belgische kunstenaars meegewerkt, maar ook mensen uit Frankrijk, Nederland en Italië. "

Voor kunstenares Esther Alfvoet is 'De Kotroute' een eerste gelegenheid om met haar werk naar buiten te komen
Radio 2

Een jonge kunstenaar die dit jaar voor het eerst meedoet is Esther Alfvoet. "Ik ben de organisatie eigenlijk via Instagram tegengekomen. Ik dacht meteen dat dit mijn kans was om voor het eerst met mijn werk naar buiten te komen", zegt Alfvoet. “Voorlopig is het altijd beperkt gebleven tot medestudenten en jury’s, daarom vind ik het interessant dat ik in 'De Kotroute'  kan horen van  andere mensen wat ze van mijn werk vinden. Zelf ben ik volop aan het experimenteren met de combinatie van keramiek en schilderkunst waarin ik mijn dagelijks leven verwerk.”

Radio 2

De reacties van de studenten zelf zijn alvast positief. "Ik vind ik het heel gezellig", zegt student Simon Vaes. "Ik heb de indruk dat er in Gent veel opkomende kunstenaars zijn en ik vind het wel interessant om die bezig te zien. Voor mij is het de eerste keer dat ik de route volg, voor een stuk omdat mijn vriendin ook een performance doet.”

Meest gelezen